20.01.2014 kradecМерките за справяне с битовата престъпност дават резултати, съобщава DarikNews. На среща, представителите на общините във врачанска област бяха запознати със състоянието на битовата престъпност в региона и постигнатите резултати от стартиралата на 10.02.2014 г. специализирана полицейска операция за нейното противодействие. По данни на ОД МВР Монтана през 2013 г. в областта са регистрирани общо 1 160 битови престъпления при общо регистрирани 2 835 престъпления.

Това прави 41 % битови престъпления спрямо общия брой. Отчетена е разкриваемост на 364 престъпления, което в цифри е 33 %. От началото на 2014 г. броят на регистрираните битови престъпления на територията на ОД МВР Монтана е 90. В сравнение със същия период на 2013 г. битовите престъпления са 184. Съпоставката на двата периода сочи намаление на броя на регистрираните битови престъпления с 94. Това се дължи на предприетите мерки от страна на ОД МВР Монтана за ограничаване на битовата престъпност.

В края на първата седмица от старта на операцията срещу битовата престъпност в региона не са заявени кражби на имущество и се отчита намаление на регистрираните престъпления в малките населени места. До момента в поделенията на ОД МВР Монтана са образувани 20 бързи и незабавни производства,  36 досъдебни производства, разкрити са извършителите на над 20 престъпления – общо 14 лица. Престъпленията са извършени в гр. Берковица, селата Медковец, Якимово, Дългоделци, Септемврийци, Габровница и др., разказва Дарик.

Проверени и профилактирани са над 160 лица с криминални прояви, засичани в извършване на престъпления. Полицейските служители продължават да извършват проверки на фирми изкупуващи метал, за предадени при тях крадени вещи, както и на заложни къщи за вещи, обект на престъпления. При извършените проверки са открити множество вещи, обект на престъпления. Предстои изясняване на произхода им.

Print Friendly, PDF & Email