fs_traffic_1 (1)Камерите на входовете на Пловдив на Пазарджишко и Карловско шосе в Пловдив са махнати, съобщи сайта „Марица БГ”. Камерите са свалени още преди около седмица.

Първоначално камерите са били инсталирани от фирмата за сигурност „Сектрон” като пилотен проект на МВР по времето на министър Цветанов. Те са били оборудвани многофункционален софтуер, който е бил способен да засича номерата на автомобилите, да заснема водачите, да отчита скоростта с която се е движел и много други неща с които да следи трафика. Камерите са били само на тестов период и не са платени от държавата. След изтичането на този период офертата предложена на МВР, според „Марица” около 200 хил. лв., не е била приета и камерите са били свалени.

Софтуерът на специалните камери позволяваше засеченото нарушение да се подава директно към съответната дирекция. “Устройствата бяха тестови по експериментален проект, който даде много добри резултати. Не можем да коментираме защо не бе реализиран, причините вероятно са финансови”, казаха от “Сектрон”.

Според служителите на „Пътна полиция” камерите са били изключително полезни и ефективни. За периода в който са седели почти не са били отчетени нарушения.

Камерите на входовете бяха част от експериментален проект, който не е реализиран. Ще компенсираме липсата им с мобилни патрули. Важна е превантивната роля на пътните полицаи, те трябва да стоят пред опасните участъци, а не след тях да налагат глоби”, коментира директорът на ОД на МВР ­ Пловдив комисар Тодор Гребенаров.

Print Friendly, PDF & Email