BD

проф. Божидар Димитров

Крадци върнаха полково хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война. За кражбата ви осведоми и Security.bg Рано тази сутрин откраднатото немско бойно знаме се появи пред офиса на Агенция „Фокус” . Знамето е открито в пластичен пакет, оставен пред входа на „Фокус” от дежурните на Агенцията. На знамето има инвентарен номер на фондовете на Националния Военноисторически музей в столицата. За случая незабавно е уведомена полицията.

Полковото хитлеристко трофейно знаме е ценно с това, че е боен трофей на българската армия срещу една от най-силните армии в света по време на Втората световна война. Нашата страна има 66 пленени бойни знамена от Балканската война насам, докато ние се гордеем, че нито едно българско бойно знаме не се намира нито в чуждестранен музей, нито в частна колекция. Нито едно от нашите бойни знамена не е пленено по време на петте войни, които е водила България.

Има нужда от засилване на мерките за охрана на музеите. Това заяви за Агенция „Фокус” директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров по повод намереното днес пред офиса на агенцията Полково хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война. Знамето беше откраднато от Националния военноисторически музей на 8 юни тази година.
„В България има 201 музея и за съжаление в много от тях, без в Националния исторически музей, могат да се „похвалят”, че през последните 23 години са станали жертва на ограбване и нападения. Това важи и за Националния археологически музей, който се намира в центъра на София, срещу президентството”, обясни проф. Димитров. Той заяви, че в НИМ няма кражби. „На нас ни помагат в охраната на периметъра на музея и охраната на резиденция „Бояна”, част от която сме и ние. Ние залавяме крадците, още като преминат оградата на музея, тъй като и градината на музея се наблюдава по няколко начина – не само с видеокамери, но и с други съоръжения, които улавят присъствието на човек”, обясни проф. Димитров.
„В много от градските музеи в страната се пазят много ценни неща и би трябвало музеите да засилят охраната си. Но за съжаление това струва много пари, които музеите не могат да си позволят, нито пък техните патрони – различните ведомства, на които са подчинени. Все пак Националният военноисторически музей би следвало да получи по-адекватна охрана, тъй като зад него стои едно мощно министерство с голям бюджет, за разлика от нашето Министерство на културата, чийто бюджет е около 100 млн. лв. и е равен на бюджета за подслушване в ДАНС. Вместо слушалки, по-добре охранителни съоръжения, за да запазим културното си богатство. Не винаги ще случим на „високо морални” крадци, както в този случай”, каза проф. Димитров.

Print Friendly, PDF & Email