wikipedia.org

wikipedia.org

„Ще контролираме с камери дежурните полицаи“, обявява в интервю за „Труд“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той съобщава, че министерството е разработило няколко програми против дребните престъпления – за превенция, за сътрудничество с гражданското общество и за повишаване на доверието в полицията.

Третата програма е най-трудна, признава Йовчев и обяснява: „За нея трябва публичност и отчетност – хората да знаят какво правим. Това, което е добро за полицая, трябва да е добро и за гражданина. Трябва да намалим броя на нерегистрираните престъпления. При подаден сигнал да няма „това е маловажно, няма смисъл да се занимаваме…“. За да стане това, трябва да въведем ефективен контрол над служителите. Включително с технически средства ще контролираме дежурните – дали връщат хора и т.н. Ще има камери и микрофони, изведени централно“.

„Ще засичаме по-нататък и какво се случва с всеки подаден сигнал. Идеята ни е да изградим 4 паралелни контролни линии – проверки от шефовете на областните дирекции, от главните дирекции, от ДКИАД по движението на документите, от инспектората. Нашите мерки срещу престъпността още не са сработили напълно. Трябва много натиск, много контрол, за да получим желания резултат“, каза още министърът. Той заявява, че жандармерията ще остане в малките населени места. „Променена е организацията на патрулно-постовата дейност, така че полицаят да бъде точно там, където има нужда от него. Месец откакто МВР обяви, че ще отвоюва селата от крадците, битовата престъпност бележи 17% намаление – 16 500 престъпления от началото на годината срещу 20 000 за същия период през 2013 г.“, обяснява той.

Print Friendly, PDF & Email