pametnika_levskiКамери, полицейски патрули и доброволци ще охраняват паметника на Васил Левски в София, съобщава в-к „Стандарт”. Мерките идват заради установените преди няколко дена системи кражби, продължили седмици, на орнаменти от паметника.

Нанесените щети на паметника Левски са на стойност 40 000 лв. Задигнати са красиви френски фенери, грифони от основата на светещите стълбове и други метални орнаменти. Скъпоценните предмети сигурно вече са в пунктове за старо желязо. Според експерти паметника не се нуждае от основен ремонт, но трябва да бъдат възстановени липсващите му части.

За да се предотвратят други подобни кражби, Столична община инсталира 3 нови камери, които ще бъдат насочени към всички части на паметника така, че да няма слепи точки. Кадрите ще постъпват в реално време в центъра за видеонаблюдение на столицата. Отделно от това в района ще бъдат изпратени повече патрули, които да следят за сигурността около паметника, особено през нощта.

Междувременно в интернет се организират доброволци, които искат да бдят над паметници на културата, за да се предотврати ограбването на културни наследства на страната ни.

За кражбата първоначално сигнализирал режисьорът Красимир Иванов, който живее наблизо. От 10 дни той наблюдавал как се ограбва паметника. Още преди това били подадени сигнали на телефон 112, от там обаче не е имало никаква реакция, заради което ще се прави разследване по случая.

Според полицаите кражбите на орнаментите са извършени от деца, между 7 и 14 години. Първоначално било задържано момче от ромски произход, което счупило и взело посред бял ден един от лампионите на френските фенери, а по-късно хванали и 14-годишно момче, замесено с кражбите. Предполага се, че зад тях стои по-възрастен организатор, който използва децата за кражбата, тъй като не носят наказателна отговорност.

Междувременно край паметника вече могат да се забележат възрастни хора, които очевидно „патрулират” на смени, тъй като според тях е безобразие да се осквернява такава културна ценност.

Print Friendly, PDF & Email