Снимка - Security.bg

Снимка – Security.bg

Системи за видеонаблюдение против битовата престъпност изграждат в пет общини в търговищко, съобщава Дарик. Камерите ще бъдат поставени на изходите и входовете на много села и малки градове в областта. Това стана ясно на съвместна работна среща между представители на местната власт и областната дирекция на МВР в Търговище.

На срещата бяха обсъдени досегашните резултати от действията по ограничаване на битовата престъпност. От началото на годината са били отчетени 412 заявителски материала в областта, което е със 17% по-малко от миналата година. Има намаление и в броя на кражбите – през първото тримесечие на миналата година кражбите са били 161, а през тази – 102. Грабежите също са намалели – от 4 през миналата – на 2 през тази. „Освен че имаме намаление на битовата престъпност, имаме и увеличение със 7% на разкриваемостта на тези престъпления през 2014 г.“, казаха представители на полицията.

По време на работната среща са били набелязани три основни мерки срещу битовата престъпност. Първото, около което са се обединили и представителите на полицията, и тези на местната власт, е изграждането на система за видеонаблюдение. Другата мярка, която е била приета, е създаване на звена за охрана към петте общини в областта. По този въпрос и в момента продължават консултациите между Министерството на вътрешните работи и Министерството на социалната политика, за да бъдат отпуснати бройки по програма, според която хората, които се ангажират в тези звена за охрана, ще получават и заплати. Третата опорна точка, която е била набелязана по време на работната среща е присъствие на служители на реда в малките населени места. Според изготвената интерактивна карта, която се изготвя всяка седмица, в полицията се знае в кои населени места има по-голям брой престъпления и така се очертават местата, където да присъстват полицейските служители.

Аз не бих нарекъл всичко това акция, а по скоро една етапна оценка на дългогодишни усилия и работа между общината и Полицията по изпълняването на една обща задача. Ще бъде грешка, ако кажем, че борбата с битовата престъпност е работа само на полицията. Това, което сега се прави като акция в цялата страна, а именно присъствието на органите на реда по населените места, ние тук го правим отдавна. И се радвам, че постигаме резултати. Явно трябва да работим всички заедно, за да имаме добри резултати„, каза кметът на Търговище Красимир Мирев.

Print Friendly, PDF & Email