Iwan IwanowСлед като преди дни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира, че МВР обмисля да бъдат назначени 3000 – 4000 души за охрана в структурите на местната власт, вчера министър-председателят обяви, че ще бъдат назначени 5000 безработни за охрана. Случая пред „Фокус” коментира Иван Иванов, главен секретар на Националната асоциация за търговска сигурност и охрана.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.

Тук става дума все още за идея, особено по думите на министър Йовчев и на главния секретар Лазаров. До колкото разбирам има съвместен проект с Министерството на труда и социалната политика и в тази посока ще се търси финансирането, защото това е един сериозен въпрос все пак. Много е вероятно да се търсят различни програми, чрез които да се осъществи реализацията на тази идея”, каза Иванов.

Тези безработни хора ще бъдат назначавани по критерия лоялност и надеждност. Критерият надеждност е ясен, но какво означава критерият лоялност. След това каква ще бъде нормативната база, която ще регламентира въпросната охрана, ще има ли почва за частната охранителна дейност, или ще има друг нормативен документ. Твърди се, че въпросната охрана ще бъде в структурите на местната власт и веднага възниква въпроса – няма ли по този начин областните управи и общините да заобикалят Закона за обществените поръчки. Дали няма да се повторят екзотични практики като тази от миналата година на областната управа на Монтана. Не може субектите по отношение на охранителната дейност, която се извършва не от структури на МВР, да не бъде равнопоставена. Когато става въпрос за дейност на публични институции в сферата на охраната, с лиценз или без, това няма значение – това е една предпоставка да се заобикаля Закона за обществените поръчки и да се изразходват средствата на данъкоплатците без необходимата прозрачност”, обясни той.

Тук има работа по нормативната база, както и по решаването на въпроси свързани с финансирането. Това не е елементарна работа, която може да се реши от раз и за дни, но трябва да се види как ще бъде реализирана тази идея. Да, идеята е добра, но реализацията й трябва да бъде по-добра”, завърши Иванов.

Print Friendly, PDF & Email