Logo_NAFTSO1Битката с престъпността е задача на държавата и преди всичко на правоохранителните органи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Иван Иванов, изпълнителен секретар на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО).

Частната охрана предотвратява престъпни посегателства. Нека да не забравяме, че правата на охранителите не са повече от правата на всеки друг гражданин. От миналата година изпълнителната власт най-после възприе подход, за който има достатъчно примери извън България. Колкото повече частни охранители има, толкова разходите на държавата за издръжка на полиция са по-малки”, каза Иванов. Той обясни, че това са работни места във всички региони на страната. По думите му, частните охранителни услуги по света набират все повече популярност сред населението, което ги намира за по-ефективни от тези на полицията. Пример за такъв случай в САЩ вижте Тук!

В САЩ има охранителни фирми, които по договор контролират определена територия с мобилни патрули. Това позволява собственици на малки магазини в даден район или обикновени граждани да се обединяват и да поръчват охранителна услуга. Така тя излиза по-евтина, отколкото всеки поотделно да наема охрана. От миналата година подобна практика има и у нас, макар и да е в няколко села”, каза Иванов. Пример за такъв случай в България вижте Тук!

Той обясни, че когато става въпрос за ролята на частната охрана, не може да не се спомене, че настоящото ръководство на МВР е потърсило частния охранителен сектор именно за взаимодействие по отношение на битовата престъпност. Повишеното внимание на ръководството на МВР към частния охранителен сектор и взаимодействието с него е политика и практика в правилната посока, допълни още той.

На въпрос дали е нормално да се наема частна охрана за село, която да се бори с битовата престъпност, Иванов отговори: „Това е воля на хората, ако те са стигнали точно до такова решение, кое не му е нормалното? Да, ненормално е престъпността да е водеща, но тя не е от вчера. И още нещо, по-добре такава охрана, отколкото никаква. Охраната ще отказва, възпира и затруднява”. Иванов обясни, че охранителните фирми дават възможност за по-добро разпределение на недостатъчните полицейски ресурси, но при това не би следвало да се забравя, че осигуряването на безопасност от частна охрана е възмездна услуга.

Print Friendly, PDF & Email