thumb_400x300_49517Никоя държава не си дава столицата за настаняване на такова огромно количество бежанци”, каза пред Агенция Фокус Иван Бояджиев, експерт по антитероризъм и национална сигурност, бивш секретар на МВР в периода 1995 – 1997 година. Според него най-тревожен е пунктът за настаняване във Враждебна, защото е до самото летище. А това дава много възможности за атака ако наистина сред бежанците има агенти на Ал Кайда и други терористични организации.

Най-опасното и най-охраняваното място в една държава, това са летищата, а при нас сложиха център за бежанци. Това е невероятно, не ми го побира антитерористичното съзнание”, обясни Бояджиев. „Те не са хора от висша класа, а повечето са посредствени, с много деца, с много елементарни нужди, които не можем да им осигурим. Нашето здравеопазване така и така е в колапс, а ние трябва да се грижим и за тях. Ние имаме 1,2 милиона здравнонеосигурени, а сега пристигат още хора, които не са имали никакво здравеопазване. Как ще се грижат за тях, как децата им ще посещават училище“, каза още Иван Бояджиев.

Именно Иван Бояджиев заяви преди време, че има данни, че част от бежанците са членове на „Ал Кайда”. Според него сред привидно невинните сирийци имало членове на различни разузнавателни служби и добре обучени бойци. Всеки от тях струвал над 1000 лева на държавата. Според Бояджиев турските служби нарочно препращали бежанци към България, за да се дестабилизира още повече икономиката ни.

Междувременно стана ясно, че според прогнози се очаква до края на годината броя на бежанците в страната ни да стане над 11 000 души. Министър Цветлин Йовчев заяви, че едва под 10 са бежанците за момента, които представляват заплаха за националната сигурност на България. Те са под засилен контрол и се работи по екстрадирането им от страната.

Print Friendly, PDF & Email