Янко Янков

Има сериозни разминавания между Доклада за състоянието на отбраната и действителната ситуация в сектора, каза председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Янко Янков, пред Радио Фокус.

Министерството има доста сериозни финансови задължения, от друга страна има сигнали за абсолютна непрозрачност в провеждането на процедурите и то става въпрос за доста сериозен финансов ресурс. Министърът на отбраната ще сигнализира прокуратурата с дейността на цяла дирекция от министерството, която е похарчила 240 милиона лева за миналата година. „Крайно време е в сектора отбрана всички дейности да бъдат ясни, прозрачни и най-после да има една наистина качествена политика, която да бъде в интерес на хората, които работят там и на отбранителните дейности, от които се нуждае страната ни по Конституция”, обясни Янков.

Според него е важно гражданите да знаят за какво става въпрос и къде отиват техните пари. Важно е да се знае как се управлява и какво е действителното състояние на отбранителния сектор в България. Председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание посочи също, че качеството на екипировката на военнослужещите, които са на мисия в Афганистан, не е добро и има съмнения за това как са проведени обществените поръчки за нейното доставяне.

Print Friendly, PDF & Email