Min_justГлоба от 2500 лв. трябва да плати Министерството на правосъдието за това, че не е узаконило охранителните камери, които е монтирало в двете си сгради в центъра на столицата, съобщиха вчера от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Ведомството на Зинаида Златанова в момента обжалва санкцията в административния съд.
Комисията е направила проверка на министерството по жалба на гражданин, който посетил държавното ведомство. Установено било, че в сградите му на ул. „Аксаков“ № 5 и „Славянска“ № 1 се извършва видеонаблюдение, което събира лични данни от посетителите, като ги заснема. От институцията твърдят, че камерите са поставени съгласно постановление на Министерския съвет за мерките срещу терористични действия.
Каквато и да е причината за видеозаписите, от КЗЛД смятат, че министерството трябва да съобщи с табели на посетителите, че те биват филмирани. Отделно ведомството е трябвало да обяви в комисията, че поддържа регистър „Видеонаблюдение“, в който да укаже срока за съхраняване на кадрите и целите на обработката им. Тъй като това не е направено, а камерите записват огромен брой лица, е наложена парична санкция. От комисията изтъкнаха, че дори ДАНС и МВР отдавна са регистрирали регистри „Видеонаблюдение“, а правосъдното министерството останало единствената голяма държавна структура, която не го е сторила.

Print Friendly, PDF & Email