VracaВъв вторник (1 октомври) около 19,10 часа в центъра на Враца бе направен обир на инкасо.

Инкасо автомобил подходил към служебния вход на един от врачанските клонове на „Интернешънъл Асет банк“, за да достави инкасо. След като слязъл от колата, служителят на инкасовия автомобил се опитал да остави две чувалчета с пари във външния трезор през специална вратичка, но преди да успее бил нападнат от двама мъже, които му отнели чувалчететата с парите и избягали. При обира е имало престрелка и в момента полиция проверява всичките паркирани наоколо автомобили, тъй като част от тях са пробити от куршуми, съобщава местният сайт tribali.info. Една от простреляните коли е на врачански бизнесмен. Според непотвърдена информация, нападнатият служител Генади е бивш офроуд състезател и е успял да окаже съпротива на нападателите. Няма данни нападнатият банков служител да е пострадал тежко. Той е прегледан на място от екип от спешния център

Незабавно е извикана полиция. Районът около банката е отцепен и там са започнали работа криминалисти. Говорителят на врачанската полиция Красимир Василев каза, че на този етап не се знае колко пари са откраднати. През „Интернешънъл Асет Банк” минават плащанията от социалното подпомагане. Фасадата на банковия офис в момента е била в ремонт и наличието на строително скеле е подпомогнало дръзките нападатели да се скрият незабележимо и да изчакат момента за нападение.

За съжаление трябва да констатираме, че редица фрапиращи нарушения са довели до този, за радост завършил без човешки жертви, инцидент. На първо място е нарушена съвместната Наредба на МВР и БНБ I-171 за извършване на инкасова дейност, където изрично е регламентирано, че охраната зависи от количеството на превозваната сума и степента на риска, но никога един човек не следва да извършва сам инкасовата дейност.

На второ място, на банките, като финансови институции, законът не позволява да извършват инкасова дейност. Организацията на инкасовата дейност следва да се осъществява от охранителни фирми, които разполагат с ресурс и обучени кадри за това. Но някои банки „заобикалят“ закона, като регистрират свои търговски фирми и им вземат лиценз, но това съвсем не значи, че техните служители са готови да действат при ситуации от този тип.

„Много фирми и банки подценяват сигурността и спестяват, както в случая, ангажирането на хора за охраната. Вярно е, че икономическата ситуация е тежка, но икономиите от сигурността винаги водят до такива резултати. Не е редно при никакви обстоятелства да работи само един човек.“, сподели специално за SECURITY.BG Васил Василев, мениджър на автопарка на „VIP Security“, водещата фирма за инкасови услуги у нас. Тепърва ще се правят и анализи относно разположението на видеокамерите в центъра на Враца и ще се преглеждат записите. При правилна организация не би следвало автомобилът на обирджиите да може да се измъкне, без да попадне в обсега на някоя от камерите за видеонаблюдение.

По информация на местния информационен портал „Конкурент“ от четвъртък вече има развитие по случая. Оказало се, че бивш полицай е замесен в грабежа на банковия клон на Интернешънъл Асет Банк. Той в момента се издирва под дърво и камък във връзка с тежкото престъпление. Бил е служител в системата на МВР и е работил в София, но е бил уволнен. Корените му обаче са от Враца и е на около 40 години. Част от парите, които са 90 000 лева и са били в един, а не в два чувала, както първоначално бе разпространено в някои медии, вече са намерени от разследващите полицаи.

Бившият полицай е един от тримата, които са участвали в грабежа, но още не е намерен. Другите двама са били задържани. Единият обаче вече е освободен от ареста под парична гаранция от 1000 лева. Той е от Враца и живее в ж.к. „Дъбника”. Другият е задържан за 72 часа, но предстои от прокуратурата да поискат постоянното му задържане. Бандитите са били въоръжени във вечерта на нападението, но не са произвели изстрели срещу охранителя.

За тези от вас, които се интересуват от темата, препоръчваме да прочетата нашата статия „Особености на инкасовите автомобили“ ТУК.

Print Friendly, PDF & Email