VAQЕзерото Вая ще бъде под денонощна охрана срещу бракониери, след като бъде зарибено с нови видове по-скъпа риба, това бе съобщено от бургаския портал е-Burgas. Вая е най-богатото на сладководна риба езеро в страната. Денонощната охрана се налага и заради бъдещото му зарибяване с по-скъпи от често срещаните шаран и таранка в езерото. Килото на белия върви 7 лв., а черният се намира трудно и е скъп.

„Хвърлянето на мрежи във Вая е забранено и се разрешава само уловът с въдица. Езерото често е обект на бракониерски набези, свидетелство за което са стотиците километри конфискувани мрежи от ИАРА“, съобщи управителят на общинската фирма „Спортни имоти” Живко Иванов, който договарял с Агенцията по рибарство специален пост край брега на водоема. „Водим разговори с ИАРА да ползват един от понтоните за кану като лодкостоянка. От нея ще следят за нелегален улов с мрежи в езерото и ще могат да се придвижат бързо до всяка точка на брега”, обясни той.

Практиката на Агенцията по рибарство досега бе да дарява на социалния патронаж уловената незаконно риба. „Така че социално слабите в Бургас вече ще могат да хапнат и амур, тъй като едва ли бракониерството 100% ще бъде изкоренено, но дано поне денонощната охрана чувствително го ограничи”, коментираха рибари. Самите те поискали от Иванов зарибяване на Вая с нови видове. Освен амура се спрели и на толстолоба, тъй като унищожавал вредните водорасли.

Вая е една от екотериториите в Бургас, която общината възнамерява да превърне в зона за отдих, като пусне догодина и лодки кану за разходка.

Print Friendly, PDF & Email