Viki

Протестите срещу престъпни прояви на нелегални емигранти тепърва ще се разрастват (снимка в-к „Труд“)

Младо момиче – студентка по политология и танцьорка в ансамбъл „Гоце Делчев“, бе наръгана 10 пъти с нож от грабител. 20-годишната Виктория е в „Пирогов“ с наранявания по ръцете и лицето. Няма опасност за живота , уверяват лекари. Кръвопролитието станало към 2 часа в събота в денонощен магазин за цигари на столичната ул. „Пиротска“. За престъплението е заподозрян чужденец, който вероятно пребивава нелегално у нас. От МВР заявиха, че самоличността на нападателя е установена и е започнала акция по задържането му. „Доколкото разбрах, дъщеря ми не се е опитала да го спре. Тя го описа като човек от арабски произход. Нападателят направо е започнал да я мушка с нож. Опитал се да я убие“, каза притеснената майка на студентката Христина Цолова, цитирана от в-к „Труд“, която е медицинска сестра.

Публична тайна е, че центърът на София, особено районът около джамията и ул. „Пиротска“, както и близките пресечки са се превърнали в свърталище на нелегални емигранти от арабски и африкански произход, които не изглеждат безопасни. Подобно е и положението около бежанските центрове в „Овча купел“, „Военно рампа“ и „Враждебна“.

Група граждани вече се организират на протест срещу бездействието на властите по отношение на т.нар. „бежанци“, особено срещу тази част от тях, които не идват от Сирия и от райони на конфликти, в които животът им е в опасност. Гражданите искат ултиматумативно президентът, премиерът и парламентът да вземат мерки да бъде изчистен от нелегални емигранти центърът на София и районите с бежански центрове. Чужденците без документи, статут и подвизаващи се извън лагерите трябвало да бъдат екстрадирани. Ако държавата не предприемела мерки, хората, щели да преминат към самоорганизирана охрана, но нямало да носят отговорност за последващи събития. „Извършителят е арабин вероятно от алжирски произход“, сподели пред „Труд“ зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки, като цитира свои източници.

Проблемът с бежанците тепърва ще ескалира, защото капацитетът на центровете за настаняване е надвишен, а всекидневно в страната ни влизат нови и нови. Това поставя много сериозни предизвикателства пред действията на държавните институции за опазване на сигурността на българските граждани и недопускането на конфликти.

Съвсем друг е въпросът защо в конкретния случай с нападнатия магазин е липсвала добра организация за охрана. Разчитало се е само на камери, нямало е гише за през нощта (както е много денонощни аптеки например) и цяла нощ вратата на търговския обект била отворена, въпреки че вътре имало само едно момиче.

Print Friendly, PDF & Email