Николай Радулов Снимка - Дневник

Николай Радулов
Снимка – Дневник

В сектор „Сигурност“ нещата хич не са розови. Има два лагера, които имат различни мнения. Те са свързани с идеите за интензивно и екстензивно развитие”, коментира пред bTV Николай Радулов, главен секретар на МВР в периода 1997 – 1998 г., предава КРОСС.

Според него не са необходими новите промени и създаването на допълнителни организации като разузнавателния борд. Той щял да се дублира с КСНС, но не и на експертно ниво. Бившият охранител от НСО Николай Марков също е на мнение, че положението в сектора не е розово. Според него този закон трябва да изразява рамка на националната сигурност.

„Само че рамката на този закон е по-голяма от платното, т.е ние няма как да съберем картината.“
„В НСО например гражданският контрол се изразява в парламентарен контрол. Който не е работил в средата на НСО, само той не знае какъв хаос настава в системата в момента, в който някои трябва да поеме отговорност„, посочи бившият охранител на НСО.

Трябва да разберем, че концепцията за националната сигурност е от преди 10 години и не работи. Сега се готви нов закон, но аз бих го окачествил като закон за ДС. И това е така, защото новият закон не е в защита на гражданите. Причината е, че го няма гражданският контрол. Сега се прикриват зад парламентарния контрол, но той контролира само бюджетът. Сега тези, които нарушават закона, са държавните служители”, каза Марков

Print Friendly, PDF & Email