djipЕкоинспекцията получи нови джипове за охрана, съобщава haskovo.me. Зам.-министърът на околната среда, Атанас Костадинов, връчи вчера ключовете на нов джип на директора на РИОСВ-Хасково, Димитър Илиев, за нуждите на екоинспекцията. Освен това возило, ще бъдат раздадени още 50 джипа на територията на трите национални парка– Рила, Пирин и Централен Балкан и на десет РИОСВ за поддръжката на резерватите. Сред тях е структурата в Хасково.

Мощните и високопроходими джипове ще се използват за подобряването на охраната на територията на резерватите, за борба с бракониери, нарушители и пожари. Автомобилите са купени по проект, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013 г.“. По проекта ще бъдат доставени и противопожарни транспортни средства, оборудване за гасене на пожари, както и оборудване и екипировка за извършване на поддържащи и възстановителни дейности в резервати и национални паркове. Общата стойност на проекта е 7,5 млн. лева.

Целта на проекта е обезпечаване с транспортно и техническо оборудване за извършване на поддържащи и възстановителни дейности в местообитания на растителни и животински видове, предмет на опазване в резервати и национални паркове, изключителна държавна собственост.

На територията на РИОСВ-Хасково има един резерват „Вълчи дол“ и 4 поддържани резервати „Женда“, „Борака“, „Боровец“ и „”Чамлъка“.

Print Friendly, PDF & Email