speedy-1Около 340 хил. лева са откраднати при дръзкия обир в столичния кв. „Горубляне“, по информация на БНР. Полицията все още издирва петимата нападатели, извършили въоръжен обир в понеделник вечерта на офис на спедиторска фирма „Спиди“. Те са били с униформи на ГДБОП. Сигналът за нападението е подаден около 20 часа и 20 минути снощи. Минути по-късно на мястото са пристигнали екипи на полицията, които са отцепили района.

Петимата нападатели са прескочили оградата на офиса и са влезли в помещението. Вътре са ударили с бухалка служителка. След това мъжете, част от които въоръжени с автомати „Калашников“, са насочили оръжието си към намиращите се в другата стая служители, разбили са четири каси и са взели наличните в тях пари.

При обира мъжете са разпилели част от сумата, която се е намирала в касите на фирмата, като част от парите са останали в помещението. Предполага се, че нападателите са избягали в посока столичния кв. „Младост“, след като са прескочили оградата около обрания склад. Няма сериозно пострадали служители. Засега не е ясно с какво превозно средство са успели да избягат. Районът около автокъщите в кв. „Горубляне“ е слабо осветен, а част от бул. „Самоковско шосе“ е в ремонт, което вероятно е улеснило нападателите.

„Спиди“, една от най-големите куриерски фирми у нас, е имала договор за охрана с компанията СОТ 161, но той не е включвал физическа охрана! Задълженията на охранителите, по собствени източници на Security.bg, са били за реакция при сигнал от паник-бутон и охрана чрез СОТ в извънработно време. Жалко е, но отново се налагат изводи, които звучат като притчата за преобърнатата кола и пътищата. На първо място, липсата на физическа охрана е фрапантен пропуск, за който вече е платена висока цена. На второ място, по образуваната вече от прокуратурата преписка и разследванията по случая най-вероятно ще се окаже, че куриерите на „Спиди“ са извършвали на практика инкасова дейност без лиценз, защото „Спиди“ не фигурира в списъка на лицензираните от МВР фирми, няма и обучени служители за това. На трето място, спрямо съхраняването на големи суми, като такова количество пари в брой – над 300 000 лева – мерките за сигурност по аналогия биха могли да бъдат съпоставени с тези, определени от Наредба № I-171 от 2 юли 2001 г. за организацията и контрола по обезпечаването на сигурността на банките и небанковите финансови институции. „Спиди“ не е такава институция, но спрямо мерките за сигурност има сериозни пропуски. В цитираната Наредба когато наличността на парите в брой е над 120 000 лева е определена най-високата – първа категория на обекта, съгл. чл.5 ал. 2.  Това означава, че би следвало да се помисли за оборудване на помещението с касите, за индиректен двуступенен достъп, бронирани стъкла и т.н.

Последствията, не само като сума, но и като доверие към „Спиди“ и нейните куриерски услуги не са маловажни. Сега се очаква от полицията да си свърши работата и да открие извършителите, но въпросът е как да се избягват такива негативни събития, как да се свеждат предпоставките подобни неща да се случват до минимум. Отговорът е ясен – като се спазва нормативната база, като не се икономисват средства за сигурност, като се възлагат дейности само на подготвени за реакция при подобни ситуации хора.

Print Friendly, PDF & Email