ss-IMG_1073Музеят на авиацията ще отбележи тържествено 16-ти октомври – Празника на българската авиация, с Ден на отворените врати, съобщава агенция „Фокус”.  Посетителите ще могат да разгледат експонати като кабините на вертолет Ми-24 и Ми-2 и самолетите Ан-2 и Л-29. В салона на пътническия самолет Ан-24 са подготвени прожекции на филми, свързани с историята на българската авиация. В Центъра на град Пловдив до Градска художествена галерия на ул. “Александър Батенберг”, Музеят на авиацията ще представи изложбата „Четири съдби в четири войни“. Тя проследява живота на четирима български пилоти, оставили значима следа в историята на военната ни авиация и ще може да бъде разгледана до 15 ноември 2013 г.

В авиобазата „Безмер“ също ще се състои Ден на отворените врати, съобщава Радио Пловдив. Ще бъдат представени самолетите „Су-25“, „Су-22“, вертолет „АW-109“, въоръжение и специална техника.

В София участие в празничното честване взeма и министърът на отбраната Ангел Найденов.

16-ти октомври е обявен за Празник на авиацията и ВВС през 1963 г. Датата не е случайна – на нея през 1912 г., по време на Балканската война, е извършен първият боен полет на територията на Европейския континент.

Print Friendly, PDF & Email