MWRЧастни охранителни фирми са ощетили МВР с над 20 млн. лева за последните 6 години, сочи доклад за дейността на министерството, разпореден от вътрешния министър Цветлин Йовчев. Данните от доклада ще бъдат представени на прокуратурата, съобщава „Дневник”.

Столична дирекция на вътрешните работи и областните дирекции са охранявали физически и юридически лица като подизпълнители на частни охранителни фирми.  Някои от договорите, които са сключвани не съответстват на закона за МВР, се отбелязва в доклада. По думите на Емил Стойнев 15-те лева, които са били плащани на автомобил за посещение на адрес, не могат да покрият заплатите и разходите по посещенията. „Тази сума не е била изчислена по никакъв начин – просто така е решено и е фиксирана в договора„, посочи той.

Така, в последните 6 години разходите на СОД надхвърлят приходите. Договорите са били сключвани и за много дълъг период – от 10 години, без да могат да се променят. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов поясни пред Би Ти Ви, че всяка областна дирекция на МВР  сама преценява какви договори да сключва и компетентните органи могат да проверят дали има ущърб за държавата. Борисов каза, че няма информация за договорите.

Print Friendly, PDF & Email