bejanski_lagerВече има сключен договор с охранителна фирма „БАТ Секюрити“, която дежури денонощно пред центровете за бежанци във “Враждебна“ и „Военна рампа“. Това информира на заседанието на Комисията по обществен ред и сигурност в София Даниел Инджиев, директор на дирекция „Качество на процедурата, временна закрила и компетентност за разглеждане на молбите“ в Държавната агенция за бежанци при МС. Това ще са хората, които ще отговарят за спокойствието и сигурността вътре в самите центрове. Охраната отвън се осигурява от “Охранителна полиция“. До края на седмицата ще бъдат назначени т.нар коменданти, хора от агенцията, които ще бъдат постоянно на разположение в двата центъра – Враждебна и Военна рампа.

Специално за портала Security.bg Ани Цветкова, началник на отдел „Правно нормативно обслужване, процесуално представителство и човешки ресурси“ на Държавната агенция за бежанците разказа, че с „БАТ Секюрити“ са имали договор за охрана от 2 години. Поради създалата се ситуация, която изисква спешна намеса за осигуряване на реда и сигурността в бежанските центрове, от ДАБ са поискали становище от Агенцията по обществени поръчки дали може без нов конкурс (който ще отнеме време) да възложат такива функции на вече спечелилата предишния конкурс за охрана фирма „БАТ Секюрити“. След положителното становище на АОП договорът е вече факт.

„В много добри контакти сме с представители на сирийската общност, има постоянно доброволци, които се намират на територията на двата центъра, помагат с превода. От сирийската общност са осигурени лица, които са практикуващи лекари на територията на страната. От ВМА е предоставен телефон и при спешни случаи е гарантирано незабавното пристигане на линейка от ВМА за осигуряване на спешна медицинска помощ на тези лица“, сподели г-н Инджиев.

Репортаж на Security.bg за обстановката около бежанския център в кв. „Овча купел“ може да прочетете ТУК

Print Friendly, PDF & Email