Кметът на Новоселци снимка - "bTV"

Кметът на Новоселци
снимка – „bTV“

Както ви съобщихме преди време, в България все по-често навлиза практиката когато полицията не може да се справи с даден проблем, гражданите да се организират и сами да наемат охраната си. Точно такъв е и случаят с видинското село Новоселци. Няколко месеца, от както беше взето решението жителите да плащат за охрана и ефектът вече е видим, съобщава в репортаж по случая в-к „Стандарт”.

Селото е разположено само на 1 км. от Видин и заради това повече от 20 години е ставало жертва на непрекъснати ромски набези от квартал „Нов път”. Къщите са оградени от високи огради и зидове, хората се въоръжавали, но нищо не е могло да спре набезите – крадяла се е къщната посуда, електрически уреди и машини, животни и дори голяма част от реколтата. Но това вече е минало. От както, преди няколко седмици, частни охранители са се разположили в 5 от районите на Новоселци, оплакванията и кражбите вече не са ежедневие, а изключение, казва кметът на селото Панталей Панчев.

За селото се грижат общо 64 охранители, разположени по 4 на 5 поста денонощно. И преди години в селото имало идея да се наеме частна охранителна фирма, но хората не могли да съберат пари и за 1 месец.  „И сега не сме се замогнали, но ножът опря до кокала. Всеки се съгласи да дава пари, за да плащаме на гардовете„, твърди кметът на Новоселци. Общо 500 семейства плащат ежемесечно таксата за частната фирма – тези с по-малки имоти по 7 лв. на месец, а другите – по 10 лв. За хората това не са малко пари, но всъщност така, благодарение на охраната, те успяват да спестят много повече, не се тревожат за сигурността си и живеят по-спокойно. Тази практика се оказва толкова успешна, че околните села се заразяват от идеята. В момета в Бяла Рада и Слана бара водят преговори със същата охранителна фирма.

„Преди да дойдем в селото, направихме много подробен анализ на криминогенната обстановка тук”, обясни Калин Костов от фирмата охранител на Новоселци („Сова-7”) пред Стандарт. „ Имаме досиета на хората, които са залавяни като крадци, съдени, рецидивисти. Срещаме се с тарторите им от ромския квартал.”. И благодарение на това, освен само да пазят, охранителите успяват и да разследват. Например, преди няколко дни, те успели само за 4 часа да открият кой е откраднал телевизора на възрастна жена от селото. Открили го в ромския квартал. Знаели кой може да вземе такава вещ, благодарение на предварителното си разследване, и отишли направо при него. „За нас е важно крадците да разберат, че селото вече се охранява, казват от фирмата. Затова по големите обекти, къщи и вили лепим нашите стикери. Ще бъдат монтирани и видеокамери за наблюдение.”, допълват от охранителната фирма.

Print Friendly, PDF & Email