5fe92c731f9ad260355652b492af227dБДЖ повишиха нивото на сигурност във влаковете заради заплахи от бъдещи атентати  на „Ал Каида”, съобщи „Труд”. Сигнал за голяма вероятност от терористични атаки на влакове в цяла Европа е бил подаден от Американската агенция за национална сигурност.

От подслушване на разговори на висши членове на „Ал Каида”, Агенцията разбрала за планирани бомбени атентати в скоростни влакове, тунели и по железопътни трасета в цяла Европа. Говорело се и за саботаж в електрозахранването на локомотивите.

Заплахата е приета насериозно от всички европейски страни, включително и България. Предстои извънреден инструктаж на служителите на БДЖ, а на превозните бригади в композицията, ще бъде обърнато специално внимание да наблюдават за съмнителни багажи и да обикалят купетата през цялото пътуване. Освен това ще има обстойни проверки на влаковете преди потегляне, на мостовете и тунелите по железопътните линии.

Германската железопътна компания „Дойче бан” обяви най-висока степен на опасност – червена. Подсилена е охраната по всички влакове и трасета. Въведени са и „невидими мерки” – патрулират командоси в цивилно облекло.

Чешката железопътна компания също предприе засилени мерки за сигурност. „Предприехме някои превантивни мерки, за да бъдем подготвени”, заяви говорителят на администрацията на железопътната инфраструктура на Чехия., въпреки че в момента нямало непосредствена опасност за Чехия. Предприетите мерки за сигурност не са оповестени, за да се затруднят потенциалните атентатори.

Print Friendly, PDF & Email