Izrael

Снимка – МВР

Сигурността е приоритет за взаимното сътрудничество между България и Израел, заключиха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и Авигдор Либерман, зам.-министър председател и министър на външните работи на Израел, съобщава Новини БГ.

Министър Либерман е на посещение в България по покана на министър Йовчев. Работната среща се проведе вчера в Министерството на вътрешните работи. По време на разговорите двамата министри се обединиха около необходимостта от ефективно международно сътрудничество в противодействието на тероризма и други заплахи за глобалната и регионалната сигурност.

Либерман и Йовчев обявиха и предстоящото провеждане на третото съвместно заседание на правителствата на България и Израел. Изключително важен приоритет на двустранното сътрудничество е сигурността.

Министър Йовчев благодари на израелската страна за проактивното взаимодействие при разследването на атентата в Сарафово. „Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата“, заяви той. Освен това двамата министри изразиха готовност и желание за създаване на Регионална група за реакция при кризи и извънредни ситуации. Министър Йовчев запозна госта с мерките, предприети от България, за овладяване на засиления миграционен натиск и бежанската вълна. Той посочи, че България ще разчита и на подкрепа от Израел за справяне с този проблем. Те обмениха мнения и за ситуацията в Сирия и Украйна и други важни проблеми.

Print Friendly, PDF & Email