Снимка: Център за изследване на демокрацията

Снимка: Център за изследване на демокрацията

Практика е МВР да нямат обективен инструмент, за да оценят реалната ситуация с престъпността, каза в интервю пред „Фокус” Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. „Според последните официални изявления от МВР, престъпността е намаляла с 17% от началото на годината, а откакто са започнали акцията с жандармерията, престъпноста е намаляла с почти 1/3-та”, заяви той, като допълни, че това е впечатляващ процент. По думите му, за 15 години откакто Центърът за изследване на демокрацията наблюдава темата престъпност, това никога не се е случвало.

Ще си позволя да се пошегувам с нещо, с което не бива да се шегуваме. Ако продължаваме със същото темпо да намаляваме престъпността, след още два месеца ще имаме отрицателно число”, каза Безлов. Той обясни, че реален спад наистина може да има, но това сигурно е временна мярка, тъй като и преди са се наблюдавали подобни тенденции, по време на избори и големи събития, когато в страната има интензивно полицейско присъствие.

На въпроса за това дали жандармерията може да е ефективен инструмент за намаляването на битовата престъпност, отговорът отново е – по принцип „да“. Моделът в страни като Франция, където жандармерията е създадена за борба с престъпността извън градовете, по-рядко в населените места, там, където трябва движение, а не постоянно присъствие. Подобен е моделът в Италия с карабинерите, въобще на много места в развитите страни може да открием подобни полицейски структури”, коментира Безлов.

Моделът на този тип части е да са мобилни, да могат да се концентрират в проблемни зони и да изчистват криминалните гнезда, да отидат при следващите, да се върнат при необходимост бързо. Ако ние изсипем едни полувоенни части, без опит в разследването, без информация кой кой е, без да има съответната информационна и логистична инфраструктура, за да имат тези хора нормален живот там, това е просто изсипване на вода в пясъка. Tова е разхищение на ресурси, при очевидните дупки в бюджета на МВР. Проблемът е, че и в самото МВР не знаят какво реално се е случило с битовата престъпност през последните месеци”, каза Тихомир Безлов.

Print Friendly, PDF & Email