Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

Министерството на земеделието дължи над 1.1 млн. лева на охранителни фирми пазили 22 язовира, съобщава Investor.bg. Парите са за заплати за 120 охранители за последните 21 месеца, казаха Тодор Бозев и Йорданка Гълъбинова, представители на охранителните фирми.

Според Бозев, собственик на една от ощетените фирми, те работят без договор с агроминистерството и с „Напоителни системи“, тъй като държавните институции отказват да подпишат. Земеделският министър Димитър Греков е имал срещи с представители на фирмите и обещал парите да бъдат изплатени, но от месец комуникацията е прекъсната. Охранителните фирми плащат и сега на своите служители, но не регулярно и не в пълен размер, каза Бозев. От май месец 2012-та не се плаща дължимото на охранителните фирми, а се погасяват стари задължения.

Запитани защо фирмите не потърсят правата си в съда представителите отговориха: „Ще изгубим твърде много време. Нашите служители не могат да чакат нито ден повече. Имаме желание да се плати час по-скоро от министерството и „Напоителни системи“, но с оглед на тяхното тежко финансово състояние това би следвало да се поеме от принципала, от собственика на всички тези обекти„, каза Бозев пред БНР.

„Този позор продължава вече три години. Нашият договор беше обществена поръчка от 2008-а до 2010-а година с т.нар. „Агенция по хидромелиорация“, която беше закрита, преди да изтече срокът. След закриването има официален договор – споразумение с министър Найденов и с четирите охранителни фирми, в което споразумение става ясно, че министерството става правоприемник на задълженията на агенцията”, коментира Бозев

„Никоя охрана не може да напусне току-така, защото на нея има зачислено имущество за милиони и както тя го е приела от някъде или някого с протокол и документ, тя трябва да го сдаде на някого и нанякъде с подобен документ. Ние питаме писмено многократно кога и на кого да сдадем имуществото. И аз задавам следния въпрос, всички знаят – от министъра до директора на „Напоителни системи“ и всички останали, че тези язовири се охраняват от 100 души, казва ли ни се на нас в този момент да напуснем”, допълва той.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Димитър Методиев каза от своя страна: „Когато встъпих в длъжност, имаше една устна заповед на предишния изпълнителен директор, в която се забранява подписването на тези протоколи. Тази заповед още е в сила. Не се осчетоводяват фактури. Откакто аз съм изпълнителен директор, нито една фактура не е осчетоводена, защото ние нямаме договорни отношения с охранителните фирми.  Язовирите не трябва да останат без охрана, но това не значи, че тези фирми трябва да ги охраняват.

Димитър Методиев допълни, че не е задължително тези фирми да продължат да охраняват язовирите, но те със сигурност няма да останат неохранявани. Освен това каза, че не гарантира, че парите ще бъдат изплатени: „След като нямам договорни отношения с някого, на мен ми е много трудно, даже невъзможно да направя плащане.”

Print Friendly, PDF & Email