INAX-SATIS-1303-lgВъв времето когато почти всичко вкъщи е електронно и свързано по някакъв начин със „системата“ никога не можеш да си сигурен кога някой уред ще бъде хакнат или ще стане способ за подслушване. Явно положението е толкова тежко, че днес трябва да предприемаме сериозни мерки за сигурност дори за… тоалетните си.

Да, правилно чухте, за тоалетната. И аз бях  меко казано изненадан когато научих за изявлението на компанията за електронна сигурност Trustwave, която издаде специално предупреждение за потенциални нарушители на  „интелигентна“ тоалетна Satis на японската компания Lixil. Този тип санитарни възли могат да се контролират дистанционно с помощта на специален Android App за смартфони – с това приложение можете да си пускате водата, музика и какво ли още не на тоалетната директно от телефона. За да не ви изиграе лоша шега обаче за защита от нарушители тоалетната използва специален четирицифрен Bluetooth PIN-код, който идентифицира телефона ви.

От компанията Trustwave обаче коментираха, че този код може да се разбие много лесно от недоброжелатели или ваши приятели шегаджии. „Представете си каква неприятна ситуация може да причини това. Седите си в тоалетната и изведнъж се включва водата на бидето, капаците започват да се вдигат и да се свалят, пуска се въздуха за изсушаване. Това може да доведе до причиняване на голям стрес и дисконфорт“, коментират сериозно от компанията, която се оплаква, че от Lixil не са предприели мерки за по-голяма сигурност.

Не знам кой въобще би искал тоалетна с дистанционно управление (струваща най-малко 2400 долара), но ако някой ден чуете странни звуци от банята ви и се стреснете – не се притеснявайте. Това не са духове. Тоалетната ви просто е била хакната.

Print Friendly, PDF & Email