В настоящия материал ще ви разкажем за 10 от най-големите обири извършани в модерната история. Обири толкова големи и дръзки и извършени от толкова интелигентни и организирани престъпници, че са достойни за холивудски филм. Нашата класация не е подредена по позиции, защото обирите не са нещо, което трябва да бъде оценявано или на което трябва да се възхищаваме. Дори напротив – от тях трябва да се вземат ценни поуки, да се анализират максимално, за да се разбере къде са били пробивите в сигурността и охраната, за да не се повтарят и правят същите грешки.
22.01.2014 Diamonds
1. Диамантеният обир в Антверпен на 16 февруари 2003 г.
Наричан от някои обирът на века, това е една от най-добре замислените и мащабни кражби в историята. На този ден крадци проникват в „Диамантения център” в Белгия и успяват да изпразнят 123 депозитни кутии от общо 189 или диаманти на стойност над 100 млн. евро. Обирът е замислян с години и крадците са били поне четирима. Дори до днес не е ясно как точно е извършена тази мащабна кражба. Знае се само, че мозъкът зад операцията – Леонардо Нотарбартало, е наел офиси в сградата на Центъра 3 години по-рано. Той самият се представял за търговец на диаманти от Италия и дори извършвал сделки с диаманти така, че никой да не го заподозре. На 16 февруари Леонардо и колегите му залепят ленти на камерите, за да не бъдат видени. След това, незнайно как, успяват да влязат в трезора и да отмъкнат диамантите. Трезорът е бил с 10 нива на защита, всякакви детектори и датчици за движение, магнитно поле, доплеров радар и ключалка със 100 милиона възможни комбинации. Именно затова теорията на по-късно заловеният, заради грешка на един от съучастниците му, Леонардо може да бъде истина. Крадецът, който лежа 10 години в затвора, твърди, че всичко е било част от голяма застрахователна измама, той самият е бил нает от израелци, а диамантите не са били на по-голяма стойност от 20 млн. евро. Коя от двете версии е истина едва ли някога ще се разбере. Диамантите така и не биват открити.

Снимка - Уикипедия

Снимка – Уикипедия

2. Тройната кражба на „Златните рогове” в Дания
Макар този обир да не е на толкова голяма парична стойност той нанася щети на нещо дори по ценно – национално съкровище и важен исторически паметник. „Златните рогове” са изработени от листа чисто злато и датират от началото на 5-ти век. Смятат се за едни от най-важните артефакти оставени от викингите. Двата рога са намерени през 1639 г. и 1734 г. само на 15 метра един от друг. За тях буквално са писани поеми и се смятат за едни от най-важните находки в района. За съжаление рогата биват откраднати за първи път през 1802 г.  от изпадналия в дългове ювелир Нилс Хайденрайх. Той, без да се интересува от историческата им стойност, погубва завинаги оригиналните рогове като ги претопява и после изготвя от тях бижута и фалшиви монети, с които да плати дълговете си. Отливките на роговете също биват откраднати и на реставраторите се налага да ги създадат от неясни чертежи от 17-ти и 18-ти век. Въпреки всичко, копията на роговете се излагат в Националния музей на Дания в Копенхаген където отново биват откраднати през 1993 г. Полицията ги намира, но през 2007 г. злополучните предмети са откраднати за 3-ти път. Рогата отново са възстановени, но сега остава да се питаме кога някой ще им посегне отново.

Снимка - nytimes.com

Снимка – nytimes.com

3. Големият влаков обир – 1963 г. Англия
Безспорно един от най-известните и коментирани обири в историята. На 8 август пощенски влак, пътуващ между Глазгоу и Шотландия, е спрян чрез фалшифициран сигнал с червен семафор. Машинистите се опитали да докладват по телефона, за да попитат какво става, но кабелите били прерязани. Крадците бързо взимат за заложник единият от машинистите, а втория изхвърлят. Вагонът, където са се превозвали парите, бил отделен и преместен един километър по-надолу, под един мост. Там чакали останалите членове на 15-членната банда извършител на обира. Под моста бандитите разтоварват чувалчетата с пари и ги натоварват на автомобил, с който се измъкват. В самият обир не е било използвано никакво оръжие и единственият акт на насилие бил ударът с юмрук по главата на машиниста, което целяло да го зашемети. Денят на обира бил внимателно планиран. Обикновено пощенският влак пренасял не повече от 300 000 лири, но поради почивните дни в Шотландия, сумата точно този ден била по-голяма. Така бандата се сдобива с 2 631 784 лири в употребявани дребни банкноти. Стойността им в днешна валута е над 40 млн. лири. Обирът бил изключително прецизно планиран и извършен с голяма лекота. И до днес не е ясно защо толкова огромна сума пари е останала без закрила от охранители или полицаи. Въпреки това развръзката тепърва предстои. Пет дни след нападението полицаи отиват във фермата Ледърслейд край Оукли, Бъкингамшър, където на 8 август се укрили бандитите със заграбената плячка. Там, като на филм, били открити отпечатъците на почти всички от бандата върху една игра на „Монопол”, която те играли с истински пари. Постепенно полицията успяла да залови 13 души от бандата, които били осъдени на по 30 години затвор. След 15 месеца обаче единия от членовете – Рони Бигс – успява да избяга от затвора и да отиде в Австралия. Там започва нов живот, а после се мести в Рио де Жанейро, където живее открито и свободно, тъй като не може да бъде екстрадиран в Англия, защото има дете от бразилка. През 2001 г., вече на 71, Бигс се завръща доброволно в Англия и почти веднага бива вкаран в затвора. Той почина миналата година.

Снимка - news.fiu.edu

Снимка – news.fiu.edu

4. Хакерската атака 2012-2013 г.
И докато преди 50 години е било достатъчно да спреш с червено фенерче пътуващ влак, за да отмъкнеш 40 млн., днес това е почти невъзможно, но за сметка на това има нови актуални за времето ни средства. Именно този обир е един от най-нагледните примери защо киберсигурността е толкова важна в днешни дни. През май месец миналата година американските власти успяха да установят и обвинят седем хакери, които са успели, седейки пред компютрите си вкъщи, да отмъкнат общо 45 млн. долара. Кражбата става с две последователни атаки – първата на 21 декември 2012 г., а втората – на 19 февруари 2013 г. Всяка атака е траела няколко часа. Първия път хакерите са успели да отмъкнат от банкови сметки по света „пробно” 5 млн. долара, а втория – цели 40 млн. долара. Акцията е мащабна и става с помощта на хора от целия свят. Те откраднали данни за дебитни карти, след което увеличили лимита за еднократно теглене на пари. После хакерите направили фалшиви карти с истинската информация, открадната от тях, и изтеглили парите от банкомати. Парите са се теглили от банкомати от 27 страни в целия свят. Междувременно организаторът на цялата акция бива открит мъртъв в Доминиканската република през април месец миналата година. Смъртта му е настъпила при неизяснени обстоятелства.

Снимка -informarexresistere.fr

Снимка – nformarexresistere.fr

5. Обирът в Райхсбанк и обира на Централна банка на Ирак – най-големите обири в историята
Въпреки всички големи обири на банки и диаманти за десетки милиони, има два обира, пред които всички други бледнеят. Те не са типичните кражби, извършени от престъпници, но са на много по-голяма стойност от колкото, който и да е способен да открадне. В навечерието на края на ВСВ, съюзниците проникнали в най-голямата банка в Германия тогава – Райхсбанк, където се съхранявало нацисткото злато. Всичко било разграбено. Златото било оценено на около 8 млрд. долара.

Всеизвестно е, че Садам Хюсеин третирал Ирак като своя частна собственост. Централната банка на държавата не правила изключение. В деня преди да започнат бомбардировките в държавата, Садам изпраща сина си да изтегли пари от банката с бележка написана на ръка. Пет часа отнело на всички служители от банката да пълнят куфарчетата с банкноти от по 100 долара. По този начин били изтеглени над 1 млрд. долара. По-късно 650 млн. от тези пари биват намерени зазидани в един от дворците на Хюсеин, а останалите потъват вдън земя.

Очаквайте част втора.

Print Friendly, PDF & Email