Последната кражба на скъпоценни камъни за 136 млн. долара от хотел „Карлтън“ в Кан в края на миналия месец, за която Security.bg ви информира, е един от най-големите обири на диаманти и бижута в историята. Класация на сп. „Бизнес инсайдър“ я нарежда на второ място в 10-те топ-обира в историята.

hd11. Millennium Dome, Лондон, 2000 г. – 700 млн. долара (почти). Този обир така и не е напълно осъществен благодарение на британската полиция, но оглавява класацията не само заради огромната стойност на диамантите и бижутата, но и поради стила „Джеймс Бонд“, който са използвали крадците. С маски и модерно оборудване, в това число и ескаватор, бандитите влизат в открития наскоро изложбен център, опитвайки се да откраднат световноизвестния Millennium Star диамант и 12 сини камъка. Всичките скъпоценности били собственост на De Beers. Крадците хвърлят димки със сълзотворен газ на входа, за да не може никой да влезе, но полицията вече била вътре. Властите получили предварително информация за подготвяния обир. Полицаите се преоблечени като почистващ персонал и само чакали да арестуват крадците, веднага след като направят достатъчно, за да се инкриминират. Дори и да бяха успели обаче обирджиите щели да бъдат много разочаровани. Защото лъскавите диаманти предварително били подменени с фалшиви реплики.

dh22. Хотел Carlton, Кан, юли 2013 г. – 136 млн. долара. Това вероятно е най-големият обир и е дело само на един човек. Мъж, носещ шапка и кърпа за глава, влиза в изложбената зала на приземния етаж на хотела, размахвайки пистолет, и малко след това излиза с чанта с диаманти на стойност близо 136 млн. долара, собственост на израелския милиардер Лев Левиев. Полицията подозира за обира босненеца Милан Попарич, който малко преди това успява да избяга от затвора в Швейцария, след като членове на „Розовите пантери“ разбиват портата и откриват огън, което му позволява да се измъкне.

dh33. Antwerp Diamond Centre, февруари 2003 г. – 118 млн. долара. 123 от 160-те депозитни кутии са намерени изпразнени и разхвърляни по пода. Хитрият план е бил изготвян в продължение на четири години, като обирджиите наели офис в комплекса, за да разучат алармената му система, за да могат да я заобиколят. Те също така получили ключове за трезора и откраднали записите от охранителните камери, оставяйки малко повече от съмнение, че обирът е станал с помощ отвътре. Един от членовете на бандата обаче забравя недояден сандвич, в резултат на което всички обирджии се озовават в затвора.

dh44. Магазинът на Harry Winston в Париж, декември 2008 г. – 107 млн. долара. Четирима мъже, преоблечени като жени, влизат в известния магазин на Harry Winston в Париж и заплашват с пистолети служителите, към които се обръщат на малки имена. Всеки от обирджиите знаел къде точно се намират тайните сейфове на магазина. Само след 20 минути крадците вече си били тръгнали с бижута и диаманти за 107 млн. долара.

5. Магазинът на Graff Diamonds в Лондон, 2009 г. – 65 млн. долара Това вероятно е най-голямата кражба на диаманти в британската история и поредната, която се приписва на „Розовите пантери“. Двама мъже от бандата влизат в магазина, облечени в официални костюми. Те обаче крият пистолети и отмъкват 43 от най-скъпите артикули в магазина. Крадците успяват да скрият лицата си и от камерите. Преди посещението си в магазина обирджиите посетили професионален гримьор, който им поставил лицеви протези, скриващи самоличността. Злополучните крадци обаче забравят мобилен телефон в колата, с която се измъкват, и скоро след това са идентифицирани като Соломон Бейен и Крейг Калдърууд.

6. Хотел Carlton, Кан, 1994 г. – 60 млн. долара. Този хотел вече втори път попада в класацията. Той беше обект на обир през юли т.г., но същата банда, известна като „Розовите пантери“, обира хотела и през 1994 г. Операцията тогава е безцеремонно изпълнена, като трима маскирани мъже просто влизат в бижутерския магазин в хотела и откриват огън. След това си тръгват с диаманти и бижута на стойност 60 млн. долара. По-късно поради липсата на дупки от куршуми, става ясно, че обирджиите са стреляли с халосни патрони.

7. Летището на Брюксел, февруари 2013 г. – 60 млн. долара. Това е един от най-дръзките обири в тази класация. Осем маскирани мъже, облечени като полицаи, просто изрязват дупка в оградата на летището и стигат до самолет, на който се товарели скъпоценни камъни на стойност 50 млн. долара и който трябвало да излети за Цюрих. Необезпокоявани, обирджиите натоварили 130 торбички с диаманти в микробуса си и потеглили. От тогава над 30 заподозрени са били арестувани в три държави, като малка част от откраднатите диаманти е била възстановена.

dh88. Шоурум на Damiani в Милано, февруари 2008 г. – 32 млн. долара. Полицията не обръща внимание на сигнали за силен шум от пробиване на нещо, подаден от жена, живееща в съседство с бутика на Damiani в Милано. Скоро след това обаче откриват, че не е трябвало да го правят. Крадци пробиват тунел под бутика в продължение на месеци. В сутринта на взлома служителите се подготвяли да показват бижута на частен посетител, което означава, че в магазина нямало клиенти. Крадците завързали служителите и се измъкнали лесно с бижута на стойност 32 млн. долара. Плячката им обаче можело да бъде и много по-голяма, тъй като много от най-скъпите бижута в магазина по това време били дадени под наем на звезди за церемонията по връчването на Оскарите.

9. ABN Amro Bank, Антверпен, март 2007 г. – 28 млн. долара. През 2006 г. приятен господин със сребристи коси на име Карлос Хектор Фломенбаум започва да посещава ABN Amro в популярния диамантен район в Антверпен. Представяйки се за проспериращ бизнесмен, той се сприятелява със служителите на банката, засипвайки ги с всякакви луксозни подаръци и шоколад. Наивните служители на банката се хващат на този номер. В крайна сметка кой би се усъмнил в невинно изглеждащ възрастен човек с американски акцент и аржентински паспорт и все по-голямо желание да се сприятели с всички в банката? „Фломенбаум“ в крайна сметка се сдобива с ключ за трезорите на банката и чисто и просто се самообслужва, изпразвайки пет кутии с необработени диаманти на стойност 28 млн. долара. Както можело и да се очаква, по-късно се оказва, че паспортът му е краден.

dh1010. Музея на науката Museon, Хага, декември 2002 г. – 12 млн. долара. Музей, посветен на науката, не е първото място, за което човек би си помислил, ако е решил да обира диаманти. През 2002 г. обаче се случва така, че в музея Museon в Хага има изложение на диаманти. Обирът, който става тогава, е един от най-необяснимите, като властите все още не са сигурни как крадците се измъкват с диаманти и бижута за 12 млн. долара, сред които има много експонати от кралски колекции. Взломът се случва през уикенда, като крадците чупят прозорец, за да влязат, и въпреки това не са забелязани от охраната и не са заснети от охранителните камери. Те си осигуряват достъп до 6 от 28-те оборудвани с аларми помещения и бързо успяват да избягат. Едва във вторника след уикенда става ясно, че е имало обир, тъй като музеят бил затворен и в понеделник.

 

Print Friendly, PDF & Email