Curtis-JohnСтудент по продуктов дизайн е изобретил уникална система за сигурност, съобщава securitypark.co.uk. Младият Джон Къртис е измислил страхотна интерактивна система, която прилича на голямо око. Тя е като жива, реагира на движението на хора, разполага с лицево разпознаване и използва своето движение, за да изненада и изнерви нарушителите.

Идеята на Къртис за камерата, толкова приличаща на истинско гигантско око, е да възпре нарушителите, преди да са направили нарушението, използвайки психологически „трикове”. Според него, при вида на такава камера, повечето крадци биха се стреснали, а създаването на чувство, че си наблюдаван, премахва усещането, че си анонимен. Доказано е, че това оказва голяма ефективност върху престъпниците.

Системата е наистина уникална и много интересна.  Дизайнът включва ирис, осветление, камера и клепачи, които имитират човешко око. Тя има три режима на използване. Първият е когато „клепачите” са затворени и светлината в центъра се изключва, тогава камерата „спи”. Активния модул е когато „клепачите” са широко отворени и камерата непрекъснато се движи и следи за нарушители. В заключен режим пък ириса на „окото” свети в червено, капаците са леко отворени и имитират човешки поглед, а окото следва очите на натрапника. Наистина зловещо.

Интелигентната система ще реагира на човешки движения, но ще е способна да разпознава и животински и да ги игнорира. Тя има само три основни компонента – стенната конзола, кутията и защитния купол. Това я прави изключително лесна и подходяща за инсталиране в домашни условия. Според изобретателя й, студента Джон Къртис, тази камера е насочена към една все още незаета и тясна ниша в иначе огромния сектор на видеонаблюдението – включването на човешкия фактор. Според него това би могло да има значителен ефект върху престъпността, като наскоро беше доказано от изследване от университет, че просто ако залепиш изображение на взиращи си очи на входната врата, това намалява опасността от кражбад.

Основните характеристика на системата са движение, взаимодействие, проследяване и осветление, комбинацията от които е предназначена да възпроизвежда човешкото поведение. 26-годишният Джон Къртис казва, че освен, че системата е ефективна като обикновена охранителна камера, най-голямата й сила е психологическата атака, която може да нанесе над потенциалните нарушители. И не е ли прав? Представете си ако вие тръгнете да ограбвате нечий дом и изведнъж усетите как ви следи Окото на Саурон, което на всичкото отгоре реагира на реакциите ви…

Print Friendly, PDF & Email