Triumph_Adler_Twen_2614936bРуските тайни служби възнамеряват да предприемат нечувани и оригинални за днешно време мерки срещу кибершпионажа , връщайки пишещите машини, и по този начин да защитят документите си от чужди агенти, съобщава Dw.de. 

Опитните хакери могат да проникнат във всяка компютърна система, но едва ли има такива, които могат да сканиран и проникнат в проста и обикновена машина като пишещата. Идеята идва от Федералната служба за сигурност (ФСБ), която отговаря за безопасността на президента и на правителството. Тя е дала поръчка за нови пишещи машини и настоява от сега нататък особено важните документи да съществуват единствено на хартиен носител.

Впрочем тази практика е обичайна за Русия, и то не само в тайните служби, но и в Министерството на отбраната и гражданската защита„, казва ръководителят на ФСБ Николай Ковальов. Според сведенията на в-к „Известия“, изборът на тайните служби е паднал върху модела „Triumph-Adler Twen 180″.

От публикуван на 3 юли доклад в интернет става ясно, че ФСБ иска да си набави „електрически и преносими” пишещи машини с кирилица и латиница. Службата търси и цветни и коригиращи ленти за моделите „Triumph-Adler Twen 180“ и „Olympia Comfort“. Руснаците са готови да платят до 200 евро за електрическа пишеща машина, а цялата поръчка ще струва 11 600 евро. 

Производителите от „Olympia“ – фирмата със седалище в Хатинген, провинция Северен Рейн-Вестфалия, потвърждават, че миналата седмица са предложили оферта на Русия за 20 пишещи машини и съответните цветни ленти. Експерти в бранша предполагат, че тайните служби предпочитат текстилните ленти, тъй като при карбоновите отпечатаните букви могат лесно да бъдат дешифрирани и оттам нататък – и целия текст. Поръчката обаче може да се забави, защото фирмата е затворила своята фабрика в Германия и е останала само с такава в Китай, а там изработването на толкова машини ще отнеме 5 месеца.

Досега през тази година „Olympia“ е продала 2 800 пишещи машини. По информация от фирмата те били особено търсени в Африка и се използвали най-вече при попълването на формуляри.

Print Friendly, PDF & Email