username-and-password-shutterstockИзследване показа, че огромен процент от хората по света използват изключително лесни за досещане и пробиване пароли за различните си акаунти, съобщава NakedSecurity. Доклада е изготвен на базата на специално статистически подбрани 2 000 британци. Най-често срещаната парола при тях била… имената на домашните им любимци. Точно така, имена като Фидо, Бинки, Бела и какво ли още не.

Според експертите по сигурност тези пароли са елементарни не само за хакери, но и за обикновените досетливи хора. Например даден човек обича домашния си любимец и обикновено в профила му има поне една снимка на неговата котка или куче с коментар от типа на „Колко е пораснал моят Рекс!“. В същото време паролата за социални ви профил е… „рекс“. По този начин, несъзнателно, милиони хора по цял свят директно предоставят публично своите пароли, което крие огромен риск.

Според проучването на Google Apss топ 10 на най-срещаните пароли са: името на домашен любимец, значими дати, дата на годишнина, името на дете, друг член от семейството, място на раждане, любим празник, любим спортен отбор, името на сегашния интимен партньор, думата „парола“.

Тази статистика всъщност е доста плашеща, макар и не изненадваща. Хората обикновено публично обявяват много информация за себе си, която им се струва не особено важно, но всъщност може да доведе до разбиване на тяхната парола.

Още подобни статистики на изследването показват, че:
– 68% от хората променят паролите си само когато им се налага
– 21% от хората признават, че са кликнали на потенциално опасни спам съобщения, които са получили
– 3% от хората са си записали и оставили паролата на видимо място
– 48% са споделили паролите си с други хора
– 15% от хората са шпионирали и прониквали в профилите на партньорите си

Нашият съвет е да не използвате лесни пароли и да си мислите, че сте застраховани защото „никой не се интересува от мен, че да ми хаква паролата“. Никога не се знае. Наблегнете на сигурността си и си помислете колко информация за вас самите могат да намерят потенциално злонамерени хора ако проникнат в профила ви. Използвайте по-сложни пароли от случайно набрани букви и цифри. По-трудни са запомняне, но в пъти по-сигурни.

Print Friendly, PDF & Email