iphone-girlДве проучвания на Microsoft са доказали, че полът има значение за сигурността при използване на технологии, съобщава Тechnewsdaily. В първото проучване, в което са били анкетирани 10 000 души от цял свят, е установено, че 35% от мъжете имат парола на телефоните си и използват единствено сигурни  интернет мрежи. Процентът при жените, които правят същото бил малко по-малък – 32%.

За сметка на това 32% от мъжете са непрекъснато в крак с новия софтуер, който могат да използват, за да защитят телефоните си от атаки и прониквания. Само 25% от жените обаче се интересуват изобщо от подобни защити. Тези числа показват, че мъжете приемат технологичната сигурност по-сериозно, но общо-взето процентите и при двата пола са много ниски.

Странно е, но изследването е показало, че въпреки че мъжете се грижат повече за сигурността си – шансът да станат жертва на проникване в телефона или на злонамерен софтуер е значително по-голям. Мъжете получават повече спам, изкачащи прозорци и фалшиви съобщения от измамници. Жените, въпреки че не се грижат  за сигурността си чисто технологично, са по-малко склонни да се вържат на подобни измами.

В същото време по-голям процент от мъжете си позволяват да споделят лична информация за себе си по социалните мрежи, дори  пред непознати. Представителките на нежния пол отново са по-предпазливи и избягват да оповестяват публично лични неща. Те контролират социалните си профили,  правят ги невидими за непознати и внимателно преценяват дали някой пост няма да навреди на репутацията им.

Излиза, че мъжете се грижат за сигурността си чрез пароли и защитен софтуер, но за сметка на това са по-уязвими към измамници и разгласяване на важна лична информация, докато при дамите е точно обратното.

Print Friendly, PDF & Email