звезди 5
Професията бодигард е най-трудната, скъпоплатена и престижна в охранителния бранш, както разбрахме в един от предишните ни материали. Да си бодигард на някоя световна звезда обаче е още по-трудно. Напрежението, непрекъснатите опасности, голямото пътуване и не на последно място – капризите на разглезените знаменитости, правят този занаят изключително сложна задача и съответно – добре платена и желана от мнозина. Не рядко дори самите бодигардове влизат в светлината на прожекторите, покрай своите клиенти, замесват се в скандали и понякога установяват силна емоционална или интимна връзка с тях. В настоящата статия ще разгледаме кои са специфичните особености на охранителите на знаменитостите и ще дадем пример с някои от най-колоритните от тях.

Често хората виждат „големите лоши момчета” с тъмни костюми и очила, застанали до спортисти, актьори, музиканти и всякакви други световноизвестни личности. Но малко  се замислят какво всъщност означава да седиш и отговаряш за живота и здравето на подобни хора. Професията е добре платена, някои подобни охранители изкарват по повече от 100 долара на час, пазейки клиентите си, а често работят почти денонощно. Но също има много изисквания и отговорности.
The attempted assassination of President Ronald Reagan on March 30, 1981
Един от най-големите проблеми на телохранителите на звезди са феновете. Когато десетки фенове нападнат изневиделица своя идол, охранителят често не знае дали това са обикновени любители или сред тях има психопат. Затова бодигардът трябва да е непрекъснато нащрек. А психично болни хора, които се влюбват (или намразват) в звезди до мания, има безброй. Подобен пример е лудият фен на Джоди Фостър, който заради нея прави едно от най-известните покушения на 20-ти век. През 1981 г. психично болният Джон Хинкли успява да рани и почти да убие президента на Америка, Роналд Рейгън, и още 3-ма души. Причината – човекът бил толкова вманиачен от своята любов, Джоди Фостър, след като гледал култовия филм с Робърт де Ниро „Шофьор на Такси”, че решил да убие президента на САЩ по мотиви от филма (В „Шофьор на Такси” главният герой е таксиметровия шофьор Травис Бикъл, който решава да убие един от кандидатите за президент на Щатите, за да привлече вниманието на жената, която харесва. Той не успява да осъществи начинанието си и вместо това се забърква с младата проститутка Айрис (Джоди Фостър)., за да докаже на любимата си какво значи тя за него). Преди това я тероризирал и следял с месеци, засипвал с писма, а когато тя не му отвърнала, предприел последната стъпка. От тогава Джоди Фостър е почти вманиачена на тема сигурност и никога не се разделя с верните си охранители.
JOHN
Освен феновете бодигарда трябва да е неотменно до своя клиент, за да го пази от неизброими опасности съпътстващи работата му. Включително и на снимачната площадка. През 2008 г. например, красивата Скарлет Йохансон е в България, за да снима историческата драма „Другата Болейн”. По време на снимките актрисата трябва да язди кон. Изведнъж обаче актрисата пада от животното, което се подхлъзва на калта, и нейният охранител – Здравко Леков, един от най-известните телохранители у нас, буквално спасява живота й. Той реагира светкавично и адекватно, спирайки животното преди да я прегази. От тогава тя многократно го е хвалила по световните медии и специално подписа договор с българската компания Vip Security, за да я охранява всеки път когато стъпи в Европа.
звезди 1

При охраняването на звезди има и още един тънък момент – техните капризи. Както споменахме, телохранителите често, без да искат, влизат в световните таблоиди заради взаимоотношенията си със своите свръхбогати и известни клиенти. Дали заради конфронтация с тях или заради любовни афери – няма значение. Пресен пример е Мартин Кристен, охранител на топ моделът Хайди Клум. В продължение на 4 години той е обикновен телохранител на звездата, когато в началото на 2013 г. спасява от удавяне сина на Клум. Тогава тя открива, че е влюбена в бодигарда си и те обявяват връзката си официално по всички медии. Разбира се, жълтите вестници обожават такива истории и в продължение на месеци световните таблоиди разказваха за „скандалната” връзка между „богатото момиче” и „обикновения охранител”. Красивата приказка обаче свърши в началото на тази година, когато двамата обявиха, че се разделят. Едно е да охраняваш политици и бизнесмени, а съвсем друго да си 24 часа до красива, известна и богата световна топ моделка, нали?
здравко2

Не на последно място идва и задачата на бодигардовете на знаменитости да пазят клиентите си от самите тях. Да си известен не винаги е толкова лесно и приятно колкото изглежда. Звездите са буквално продукт на медиите, хора без личен живот и много вътрешни проблеми, които често се опияняват от слава и пари. Не случайно огромна част от популярните лица на екрана имат зависимости от алкохол и всякакви видове наркотици. Често те ходят на шумни купони и барове където се „натряскват” до неадекватност. Затова охранителите на подобни хора трябва не само да умеят в случай на нужда да окажат незабавна медицинска помощ, но и да пазят клиентите си от това да карат превозни средства и правят каквито и да е било глупости когато са в нетрезво състояние. Примери за охранители, които по този начин са спасявали здравето и имиджа на звезди има стотици, но един актуален пример показа на света какво става когато бодигарда не си върши добре работата. Преди няколко месеца Джъстин Бийбър, личност с и без това ужасяващо лоша репутация, срина тотално така важния за хора от неговия ранг имидж като беше заловен да кара пиян и дрогиран колата си, а после почти се сби с полицаите, които го арестуват. Световните таблоиди гръмнаха, а снимки на ареста и от затвора на неадекватния Бийбър обиколиха интернет. Това нямаше да се случи ако телохранителя му беше неотменно до него.
звезди 33
Освен всички тези опасности и неволи обаче, бодигардовете на звезди трябва да са много на „ти” с охранителната техника. Огромните къщи на знаменитостите обикновено приличат на непревземаеми крепости пълни с всякакви видове най-модерни охранителни технологии – аларми, датчици, паник-бутони и камери. Да не говорим за бронираните автомобили. Добрият бодигард отговаря за цялата тази система, контролира я и следи за нейната функционалност. Работата му не се изчерпва само с разхождането редом със звездата, но и с пазенето на къщата от папараци, фенове и маниаци.

И като заговорихме за папараци, това е може би най-неприятната част от работата на редовия телохранител на знаменитости. Безспорно досадни и нагли, тези хора с големи фотоапарати непрекъснато следят популярните лица и се опитват да ги хванат в крачка. А едва ли има нещо, което една звезда да мрази повече от нарушаването на и без това оскъдния й личен живот. Затова и охранителите имат големи проблеми с папараците. Те трябва непрекъснато да следят за тях, да прикриват клиентите си, да ги крият със собствените си тела и да измислят нови маршрути. Най-тежко е когато папараците станат толкова нагли, че звездата и/или охранителя влязат в конфронтация с тях. Обикновено това свършва със счупен нос или фотоапарат и съответно със съдебно дело и бум на таблоидите. Не един или два са примерите на осъдени и уволнени бодигардове, които са загубили работата си просто защото… са си вършили работата и са защитавали клиентите си.
звезди4

Всичко гореизброено е само малка част от допълнителните трудности, които имат охранителите на известни личности. Работата има много изисквания и специфики, а клиентите са по-капризни и взискателни от където и да е. Както и опасностите. Но за сметка на това едва ли има по-добре платена и динамична професия в целия охранителен бранш.

Print Friendly, PDF & Email