1097863_helicopterБягство от затвора, като по филмите, се случи в Канада. Двама мъже избягаха от строгоохраняван затвор по възможно най-абсурдния начин – излитайки с хеликоптер.

Бягството се случило в затвор Сейнт Джером, на около 60 километра от Монреал. Изведнъж над затвора се появил хеликоптер, който спуснал две въжета, по които се изкачили двамата, и излетял в неизвестна посока. Все още са неизяснени обстоятелствата около това как точно се е случило бягството. Медиите си противоречат и не се знае дали това е било предварително планирано бягство и пилотът на хеликоптера е замесен, или по някакъв начин е похитен, или заплашен и външен натиск. Най-вероятната теория е, че други двама съучастници пленили хеликоптера и накаран да „отмъкне“ двамата от затвора.

Незабавно е проведена мащабна полицейска акция по издирване на престъпниците. Те са заловени на около 50 километра от затвора. Пилотът е арестуван моментално и откаран в болница, както и един от избягалите – 36-годишният Бенждамин Юдон-Барбоу, за когото се смята, че има връзка с престъпната рокерска банда „Ангелите на ада“. Вторият избягал – 33-годишният Дани Провънкал е обсаден от органите на реда.
Барбоу е осъден за притежания на огнестрелни оръжия, а преди е бил съден за двойно убийство в бар, но в последния момент, вероятно под заплаха, ключов свидетел променя показанията си и Бенджамин е оправдан.

От Гардиън припомнят, че това не е първият подобен случай. През 1972 г. бизнесмен от Ню Йорк става знаменитост, след като успява да избяга с хеликоптер от мексикански затвор, а много хора са чували историята на Паскал Пайет, който успява да избяга от затвора чрез хеликоптер цели три пъти… само за да бъде хванат от полицията всеки път.

Print Friendly, PDF & Email