Ако си мислите, че всички полицейски коли са еднотипни, базови модели – жестоко се лъжете. Развитите държави по света разполагат с такива автомобили, които биха били в бляновете на всеки мъж. Не става въпрос само за бързи, скъпи и мощни коли, а за всякакви ретро, нестандартни и интересни машини. В новата ни поредица ще ви запознаем с някои от най-добрите и любопитни полицейски коли, с които органите на реда преследват престъпници по целия свят.

1. Дубай – Lamborghini Aventador

Dubai-Police-Lamborghini-Aventador-LP-700-4-2-1024x576

Няма как първото място в днешната класация да не заема последната придобивка на дубайската полиция –  Lamborghini Aventador. Най-бързата полицейска кола в света. Разбира се, купена единствено за грандоманщина и показ, този полицейски автомобил едва ли някога наистина ще преследва крадци. Колата струва 550 000 долара,  разполага с 700 конски сили, способни да развиват 350 километра в час и да ускоряват от 0 до 100 километра за 3 секунди.

2. Великобритания, Южна Африка и Италия – Lamborghini Gallardo

GallardoPoliceCar11

image017

Но не само Дубай могат да се похвалят с полицейска кола Lamborghini. Италианската (а кой не, освен тях?) , английската и южно-африканската полиция също разполагат с подобно „малко“ бижу. Lamborghini Gallardo е една от най-класическите и разпознаваеми модели коли в света. В момента струва от 180 до около 280хиляди долара нова, в зависимост от екстрите и различните модели. Автомобила е произведен през 2003, но и до днес остава най-популярния и продаван на Lamborghini.  Колата разполага с около 550 конски сили (в зависимост от точната серия), ускорява от 0-100 километра в час за 4.1 секунди, а най-бързият модел достига до 335 километра в час. Любопитен факт е, че италианското  Lamborghini Gallardo LP560-4, с което разполагаха полицаите в Милано през 2009, претърпя жестока катастрофа на магистралата и бе напълно унищожено.

3. Германия – Audi R8 GTR

Audi-R8-GTR-police-car-w

Богата страна като Германия едва ли би оставила родната си полиция без повод за гордост с  някоя супер кола. Това, което виждате по-горе е специално създадено и туниговано за немската полиция Audi R8 GTR. Колата разполага с невероятните 620 к.с (базовия модел има „едва“ 525), способна е да ускори от 0 до 100 км/ч за 3.2 секунди и достига до 325 км/ч. Автомобилът е специален, защото разполага с направени от уникално фолио полицейски стикери, 19-инчови алуминиеви джанти, окачване от неръждаема стомана, броня от карбон и много други.

4. Америка, Тексас –  Hummer H2

1353484413_hummer-h2-police-car-3[1]

Тази кола вече говори за съвсем друга класа от гореизброените. Един шериф от градче в Тексас разполага със собствен  Hummer H2, една от най-мощните и респектиращи коли, които могат да се намерят на пазара. Машината разполага с чудовищните 700 к.с, a базовата му цена започва от около 54 000 долара. Разбира се, огромна кола като тази не може да се похвали с особена пъргавина, но не и това е целта й.

5
Великобритания –  Caparo T1
caparo-t1-cop-car-1-big

Англичаните не пестят пари, когато става въпрос за имидж на родната полиция. Това само една от много перли в английската полицейска корона (с останалите ще ви запознаем нататък). По-скоро болид от Формула 1, отколкото обикновено кола. Колата тежи безумно малко – около 500-600 килограма, в зависимост от модела, но за сметка на това е натъпкана до горе с конски сили – цели 500-600. Така съотношението на тегло/конски сили става изумителните около 1000 к.с на тон. (първият сериен автомобил в света, който надмина тази граница). Колата ускорява от 0-100 км/ч за 2.5 секунди, a цената й е около 230 000 британски лири.

6. Япония –  Nissan Skyline R34 GTR
024

Японците също се разписват сред най-страхотните полицейски автомобили в света. Това, което виждате на снимката е Nissan Skyline R34 GTR. Колата не се води за супер автомобил, но за сметка на това се използва масово от японската полиция, а не е единична бройка за престиж.

7. Много държави по света – Smart ForTwo
IAA-9896_620x433 (1)

Не може обаче да говорим само за бързи и скъпи коли. Колкото и странно да звучи – една от най-грозните и омразни за мъжете коли по света – Smart ForTwo, всъщност се оказва доста разпространен модел в много страни като Италия, Англия, Канада, Португалия и други. Вярно, едва ли това подобие на автомобил става за преследване по магистралата, но истината е, че е в пъти по-практичен и удобен за използване в града и би бил по-полезен от който и да е от ултра бързите автомобили, изброени по-горе.

8. Индия – ретро кола 
police05
Индия не може да се похвали, че е сред най-богатите страни по света и може да се позволи супер автомобил, но въпреки това за нас именно тя обира всички точки с този страхотен и интересен ретро модел, който напомня на лондонско такси.

9. Великобритания – полицейски танк
G20_protestor_tank
Коментарът тук е  просто излишен. 

10. България -Porsche 911
police_porsche

И ние имаме повод на гордост и се нареждаме сред страните, които имат страхотна полицейска кола в гаража си. Или поне…имахме. В началото на тази година варненската полиция върна на държава своето „Порше“, защото изисквало скъпа поддръжка и харчело много бензин. Според нас това е малко жалко,  защото на всички е ясно, че целта на всеки един от супер автомобилите, с които разполагат десетки държави по света,е  не да влезе в действителна полза и в някаква полицейска акция, а за да всява уважение, авторитет и да изгражда  имидж. Защото всяка полиция трябва да бъде уважавана и да бъде високо в очите на гражданите. Най-вече българската. Надяваме се все пак колата да влезе в употреба, било то и извън варненската полиция.

Това бяха само съвсем малка част от най-интересните и добри полицейски автомобили по света. Очаквайте и следващите части, където ще ви запознаем с още много коли, които ще завъртят главата ви.

Print Friendly, PDF & Email