Migaloo-2

Migaloo

Последният писък на модата за любителите на разкошния живот е проектът на компанията Motion Code Blue – яхта с дължина 115 метра, снабдена с басейн, която може да бъде и подводница. Шестпалубният хибрид, наречен Migaloo на името на вид гърбат кит, засега е все още във фаза на разработване. Migaloo разполага с всички стандартни суперлуксозни удобства за една яхта, като площадка за хеликоптер, двуетажен апартамент за собственика със собствен вътрешен двор в предната част на плавателния съд и осем ВИП стаи за гости. В центъра на плавателния съд има огромен плажен клуб с басейн, бар и много място за събиране на слънчев тен. Това обаче е само началото, защото Migaloo е и подводница. Изброените по-горе неща могат да се покрият, а плавателният съд да се потопи на максимална дълбочина от 240 м, разкривайки невероятни гледки на подводния свят. От Motion Code Blue твърдят, че това не е напълно непрактичен проект, защото според тях е базиран на настоящите подводници, които обикалят моретата и океаните. Размерите на плавателния съд са сходни с тези на най-новите подводници на военноморските сили на САЩ от клас Virginia. Това определено все още не е истински продукт, но е интересно колко ли би струвало построяването на плавателния съд. Според Military.com построяването на една от въпросните подводници от клас Virginia на щатската армия струва 2.3 млрд. долара като те могат да се потопяват приблизително на същата дълбочина, на която от Motion Code: Blue твърдят, че Migaloo ще може да се спуска.

Azzam

Azzam

Първенството по големина на вече построени яхти принадлежи на плавателния съд на име Azzam, плаващ в германски води. Името на собственика се пази в тайна, но се носят слухове, че яхтата принадлежи на саудитския принц Ал Уалид бин Талал ал Сауд. Дължината на Azzam е 180 метра. Стойността на плавателния съд се изчислява на 609 милиона долара. Проектирането му отнело на специалистите около година, а още три години били нужни за построяването на яхтата. Самата тя е проектирана от компанията Nauta Yachts, а създаването й е осъществено от Lurssen в Бремен. Azzam не е просто най-дългата яхта. Тя е и най-бързата в своя клас. Мощността на двигателите й достига 94 конски сили, благодарение на което плавателният съд може да постигне скорост от 30 възела или 48 километра в час.

yachta_roman

Eclipse

Яхтата на Роман Абрамович – „Eclipse“ е втората по дължина – 160 метра. Супер яхтата е построена от корабостроителницата Blohm&Voss и е оценена на 288 млн. паунда. На борда има две хеликоптерни площадки, киносалон, фитнес зала и зала за танци. Разполага с каюти за 80 души екипаж. На всичко отгоре яхтата на Абрамович разполага с малка подводница и система за противоракетна отбрана.

Dubai

Dubai

Яхтата на владетеля на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум Dubai със своите 155 метра заема трета позиция в тази особено престижна класация. Яхтата е имала три имена, докато излезе от производство – Platinum 525, Golden Star и накрая – Dubai. Финансирането за първия етап на строителството е осигурено от принца на Бруней Джефри Болкиа през 1996 г., но парите в крайна сметка свършват. През 2001 г. шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който в момента управлява Дубай, купува проекта и го нарича Golden Star, а накрая – му дава името на управляваното от него емирство. Огромната яхта има специален апартамент за собственика, няколко ВИП апартаменти и по-малки стои за гости. Мост свързва помещенията за гостите на борда с тези за капитана и екипажа.

Stivan_J

Венера

След смъртта на Стив Джобс се оказа, че създателят на Apple е работел усилено по своя собствена яхта. В биографията от Уолтър Айзъксън той споделя, че дизайнът е крайно минималистичен, а в създаването му са участвали някои от най-значимите имена в областта. Едно от тях вероятно е Филип Старк, който, макар и непотвърдено, е работил по интериорния дизайн. Отскоро яхтата на Джобс е изложена на пристанището в холандския град Аалсмер. Тя е дълга 80 метра и се нарича „Венера„. Дизайнът както отвън, така и отвътре, напомня силно за продуктите на Apple. Извитите стъкла на яхтата, например, са произведени, следвайки същите принципи, които Apple прилага в iPhone и други свои продукти. Семейство Джобс подарява на всеки от работниците iPod shuffle с името на яхтата, гравирано върху гърба на плеъра. Устройствата са придружени с бележка, гласяща „Благодаря ви за упоритата работа и майсторската изработка“.

Print Friendly, PDF & Email