renew-londonУникални кошове за боклук, които следят хората са инсталирани в Лондон. Английската компания Renew е сложила свръх модерни рециклиращи кошчета за боклук, които едновременно с това идентифицират смартфоните в джобовете на минувачите и по този начин следят движенията и навиците на хората.

Наскоро британското списание Quartz направи разкритието за шпионските кофти за боклук и хиляди лондончани останаха шокирани от грубата намеса в човешката им права. Кошовете записват MAC адреса на телефоните, което е равносилно на пръстовите отпечатъци при хората. МAC aдреса, за разлика от IP-то и други подобни кодове, не се променя през целия жизнен цикъл на телефона. По този начин хората могат да бъдат буквално проследявани къде и кога ходят, а с информация към смартфоните им могат да бъдат насочвани неприятни спам реклами.

Именно и това е целта на скандалната компания Renew – да привлече рекламодатели, които да плащат за спам по телефоните на хората. От компанията казват, че всичко това е преувеличено и само са правени подобни опити, които обаче не се използват за нищо практически. Управниците на града обаче обещават, че ще разследват случая и че при всички случаи шпионажа ще бъде спрян.

Въпреки всичко обаче кошчето шпионин събуди гражданското общество в Лондон, което е на мнение, че това е върхът на айсберга на нарушаването на личната неприкосновеност. Според много медии и хора информацията от засичането може да бъде използвана по много злонамерени начини.

Print Friendly, PDF & Email