IMG_3006Преди дни в Академията на МВР беше открита експозиция на тема „СИМВОЛИ НА ДЪРЖАВНОСТТА“. Тя се състои от уникална колекция от 241 полицейски, пожарникарски, военни, морски, охранителни и железничарски фуражки, шапки, калпаци, барети, пилотки и каски от 37 страни. Колекцията е притежание на доц. д-р Людмил Георгиев, преподавател по „Криминалистика“ и „Съдебни експертизи“ в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и хонорован преподавател в Академията на МВР, с 27 годишен стаж в МВР. Вещо лице е към Софийски градски съд в областта на документните изследвания. Преподавател е в Професионалния колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“, както и в екипа на IMASTI (Международен институт по бойни изкуства и специални тактики), обучаващ личния състав на охранителните фирми.

IMG_3016Началото на колекцията му е поставено през 1995 г. с английска каска на конен полицай. Най-старите оригинални експонати са кожена каска на германски офицер от Саксония, датираща от 1912 г. фуражка на парижки лейтенант от пожарната команда – 1931 г., германска каска от Сталинградската битка.  Като цяло в колекцията, най-многочислени са експонатите от българските  служби за сигурност и охрана и армията, датиращи от края на 50-те години на миналия век до наши дни. Сред най-атрактивните шлемове са репликите на римски центурион (края на 1 век от н.е.) и на испански конквистадор (15 век).

IMG_1816 - Copy - CopyВ периода 01.09.2012 г. – 16.05.2013 г. част от колекцията беше изложена в Русенския университет „Ангел Кънчев“, а от 17.05.2013 г. – 01.10.2013 г. тя бе представена и в Русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“. В настоящия си вид експозицията се показва за пръв път в София и ще остане в Академията на МВР до края на февруари, където всеки желаещ би могъл да я посети.

Колекцията е в непрекъснат процес на обогатяване и събиране на нови експонати. Желаещите да получат (да споделят) повече информация за нея или да я подпомогнат с нови екземпляри, могат да се свържат с автора ѝ чрез тел. 0889 440 786 или чрез имейла  му: ludmil_georgiev@abv.bg

Print Friendly, PDF & Email