Всяка седмица поне един сейф в столицата бива опразнен, разказа „24 часа“ в голяма статия по темата за все по-зачестилите банкови обири. Според медията за първите 4 месеца през 2013 година около 20 са извършените касоразбивания в София. Според тази статистика средно веднъж на седмица бива разбит и ограбен сейфа в някой офис, магазин, жилище или трезор. Разбира се, като най-лесни, обикновено това са кражби от домашни каси или сейфове.

Въпреки това най-голямата кражба в столицата, само за първото четиримесечие, са 200 хиляди лева, отмъкнати от сейф в офис през първите дни на януари. 4 пък са били обирите, извършени чрез пробиване на дупка в стена на съседно помещение. По този начин са опразнени касите на офис, златарско ателие и заложна къща.

50 пък били известните на полицията опитни касоразбивачи, които могат да участват в подобни обири. Основна част от тези професионалисти са столичани и са учили в прочулата се като школа за професионални обирджии – “Люлинска банда„, създадена от убития през 2011 г. Йордан Цонков-Джиджи, казва „24 часа”. Разбира се, въпреки че са известни, малка част от тези известни крадци лежат в затвора. Повечето са хващани многократно, но пускани много скоро.

Между 5 и 8 крадци участват във всеки от обирите на банки. Организацията на един удар на банков клон изисква участието на поне 5-6 души, всеки има строго определена функция, движат се с няколко коли„, обясняват криминалисти от сектор “Кражби” на столичната полиция. Основната схема е, че една част от екипа нахлува в банката и се заема с разбиването на сейфовете, втори човек обикаля в района, за да предупреждава за опасност, а трети работи единствено по заглушаването на алармените системи. Подобни обири са сложни, защото изискват месеци подготовка, голямо доверие между хората в бандата и скъпа техника.

Освен това такъв обир изисква голям инвестиция – уредите за рязане и проникване струват между 5 и 25 хиляди лева. Най-скъпи са обаче заглушителните устройства, които започва от 20 хилядя лева на горе, като най-качествените струват над 50 хиляди и са способни да заглушат всички видове сигнали в радиоефира на поне 500 метра.

Подготовката на един банков удар е доста високоинтелектуална работа. Изисква висока доза технически познания в чисто строителен аспект. Необходимо е да се знае разположението на помещения, видът конструкция на сградата. Трябва човекът да може да се ориентира какво стои например зад една мазилка, какво е разположението на дадени строителни елементи, къде може при пробиване да се удари на носеща колона, на желязо, бетон. Това обикновено се научава от плана на сградата, но при достатъчно знания и опит тези специфики могат да се научат и без да има чертежи на помещението„, разказват столични криминалисти.

Задължително преди това мястото, което ще се обира, се наблюдава внимателно с дни. Набелязват се всички охранителни камери, датчици и охранители, за да могат да се избегнат опасностите. После на мястото на обира се отива с поне 2 коли и 2 измислени предварително маршрута. Един от членовете следи полицейската честота, друг екип обикаля на голям кръг в района, за да следи за автомобили на охранителни фирми или полицейски патрули.

Въпреки тези перфектни организации обаче ,често, касоразбивачите биват хващани буквално десетки пъти, но обикновено после съдът намира доказателствата за тях за недостатъчни и те се измъкват без присъди.

Print Friendly, PDF & Email