damaНежният пол съвсем разбираемо е и по-слаб физически. Затова на дамите е по-трудно да се защитят при евентуално нападение. Интересна разработка обаче, дело на група индийски учени, ще предостави неочаквано предимство на жените при директен физически сблъсък по най-неочакван начин.

Скрита технологична мощ в бельото на нежните същества ще им помага да се противопоставят на престъпниците, опитали да нарушат брутално личното им пространство. Суперсъвременното долно дамско бельо ще помага на собственичката му не просто да обезвреди насилника, но и да извика моментално представители на органите на реда. Идеята е на екип инженери от индийския град Ченай, съобщава Times Of India. Целта е да бъдат предотвратени не просто случаи на нападение, а опити за изнасилване, пояснява още изданието.

Според думите на един от разработчиците – Маниш Мохан, иновационното дамско бельо е снабдено с най-модерна техника, позволяваща ефективна отбрана и проследяване на местоположението на собственичката. Дрехите имат GPS и GSM модули, както и електрошокова система, способа да „удари“ нападателя с разряд с мощност 3800 киловолта. Системата за самозащита работи по следния начин – първоначално отблъсква престъпника с електричество, а след това съобщава на полицията точните координати на мястото на нападението. Едновременно с това бельото изпраща спешен SMS на роднините на дамата, станала жертва на престъпление.

Авторите на разработката смятат, че системата за самозащита е особено актуална най-вече за родната им страна – Индия. Там темата за изнасилванията сега е толкова наболяла, колкото никога до този момент. Причината за ескалиралото напрежение – разигралата се през декември драма с 23-годишната студента от Делхи, която беше пребита, измъчвана и изнасилена от шестима мъже в автобус. По-късно младата жена, брутално изхвърлена от превозното средство след гаврата, почина в болница в резултат на множество вътрешни наранявания. Това е само един от многобройните случаи на изнасилване в Индия. Статистиката показва, че средно на всеки 18 часа по една жена, станала жертва на изнасилване, подава сигнал до органите на реда.

Times Of India не уточнява каква е цената на предлаганото защитно средство.

Print Friendly, PDF & Email