peeking-pano_18817Съвременният работодател може да следи служителите си по много начини.  С  помощта на софтуер като Activ Track, например, за компаниите е лесно да знаят кои са предпочитаните от вас интернет страници и с каква честота ги посещавате. Програми като TeleNav Track следят местоположението на мобилни устройства и превозни средства. А баджовете с вградени чипове, които събират информация за това кога, къде, с кого и как говорите, не са научна фантастика, а реално съществуваща технология, предлагана от компанията Sociometric Solutions.

Събраната информация е ценна и може да послужи за подобряване на работните практики. Ето защо изглежда, че въпросът вече не е дали да се следят служителите, а как това да се прави по-етично.

Ето и съветите по темата на електронното издание Inc.:

1. Отговорете си на въпроса какво искате да знаете. Информацията за това как си взаимодействат хората в компанията може да е изключително полезна на мениджмънта, за да подобри работната среда и бизнес резултатите. Например един от клиентите на  Sociometric Solutions открил, че общуването с колеги по време на почивката прави служителите му с 25% по-продуктивни. Затова компанията въвела регулярни почивки, така че хората да могат да прекарват време заедно.

2. Прозрачността е ключова. На никого не му харесва да бъде следен, но от друга страна не можем да управляваме добре това, което не можем да измерим. Това е максимата на Фран Дирксмайер, мениджър на компания, произвеждаща софтуер за проследяване. Според  Дирксмайер е много важно да бъде обяснено на хората, че продуктът ще бъде използван като средство за учене, а не за контрол и потискане.

3. Нека бъде анонимно и хората да имат право на избор. Бен Вабер, създател на  Sociometric Solutions обяснява, че баджовете с вградени чипове събират информация за тона на разговорите, но не и за това какво точно се говори. Вабер твърди, че екипът му анализира начина на взаимодействие на анонимни групи служители и никога не дава на работодателите им персонална информация. В същото време хората, които са избрали да не участват в проучването също носят баджове, които не се различават на външен вид от тези с вградените чипове.

Какво е вашето мнение? Мислите ли, че съществува етичен начин за шпионаж в офиса? Ако така ще допринесете за подобряването на работните практики във вашата фирма, бихте ли се съгласили да бъдете следени и при какви условия?

Print Friendly, PDF & Email