cia lsd
6. Операция среднощен климакс
В началото на 60-те години на 20 век младото население на Aмерика започва да експериментира с халюциногенни наркотици като LSD, а същото прави и ЦРУ. Операция „Среднощен Климакс” е едно от най-абсурдните и незаконни действия на правителството да тества възможните приложения на наркотици като LSD, като ги разпространява сред неподозиращото население. Цялата програма се е управлявала чрез къщи в Ню Йорк и Калифорния. Използвани са проститутки, за да привличат млади мъже в къщите, като там са им давани храна и напитки съдържащи LSD и други наркотици, и после били вкарвани в стаи с двойни огледала, където да се наблюдава поведението им. Среднощен климакс“ всъщност била експериментална програма създадена да съблюдава възможните тактически приложения на психотропните наркотици и на сексуалното изнудване в практиката, но дори в самата агенция имало противоречия и дейността приключила след няколко години. Повечето от файловете свързани с операциите са унищожени, но няколко оцеляват и в началото на седемдесетте, документите относноСреднощен климакс“ и много други незаконни програми на ЦРУ са извадени на показ в Ню Йорк Таймс.

7. Проект Старгейт
Проектът Старгейт, струващ 20 милиона долара, е използван като термин описващ голям брой физични експерименти и изследвания проведени от американското правителство между 70-те и 90-те години. Най-голяма цел на проектът Старгейт е била да изследва научната вероятност за „далечно наблюдение”, което представлява физическата способност за наблюдение на събития от големи разстояния. Програмата, която също изследва физични способности като извън телесни изживявания и ясновидство, тества субекти и тяхната способност за предвиждане на бъдещи събития и четене на скрити документи. Проектът Старгейт обикновено включвал съдействието на между 3 и 22 субекта едновременно, много от които успяват да тестват с рейтинг на точност около 15% по-високи от нормата. Все пак, въпреки че някои участници твърдят, че са предвидили точно основни световни събития като военни атаки и ситуации със заложници, програмата установила, че далечно виждащите и така наречените телепати  все пак грешат в 80 % от случаите и през 1995-та ЦРУ закрива проекта официално.

castro
8. Операция мангуста
В началото на 60-те комунистическа Куба става едно от основните бойни полета на Студената война, а президентът Фидел Кастро се смята за една от най-опасните политически фигури в света. След като ежегодните опити да свалят Кастро от власт със сила се провалят, ЦРУ вкарва в действие операция Мангуста, която представлявала тайна война с цел пропаганда и саботаж, разработена да премахне кубинския лидер от власт. Операция Мангуста имала изключително широк размах и включвала планове за симулации на атаки над кубинските изгнаници, предоставяне на оръжия на опониращи групи и унищожаване на кубинските реколти от захарно цвекло. Също така се включвали няколко опита за похищения и злепоставяне на Кастро в пресата, всяко от които по-сложно и абсурдно от предишното. Отравяне на личният запас пури на Кастро, залагане на експлозиви замаскирани като раковини на любимите му места за плуване и набождането му с отровна спринцовка, замаскирана като химикал, били само част от идеите, които Агенцията обмисляла. Дори по-странни били плановете за злепоставяне на Кастро в очите на обществото, някои от които включвали да напръскат телевизионното студио, в което Кастро щял да държи реч с халюциногени или да напръскат дрехите му с химикали, които да предизвикват окапване на брадата му.  Почти унищожителната Кубинска ракетна криза забавила операция Мангуста. След последвалото споразумението между Кенеди и Съветския Съюз, малко или много планът бил изоставен.

9. Проект MKULTRA.
Една от най-зловещите правителствени програми и плод за безброй конспиративни теории е проект MKULTRA – всеобхватен и топ-секретен ЦРУ проект стартиран в началото на 50-те години на миналия век, който включвал експерименти с  „химическо разпитване” и умствен контрол. Накратко, MKULTRA бил план, който предвиждал използване на наркотици, психологически стрес и странни методи за разпитване, контрол на поведението и дори променяне на мозъчната функция. До този ден много от информацията от проекта остава секретна, но това, което ние знаем е, че програмата намесва и експериментиране върху обикновени граждани – често без тяхното знание или съгласие – в името на това да се разбере дали някои лекарства биха могли да бъдат използвани като серуми на истината. Това включвало даване на субектите големи дози LSD, амфетамини и мескалин, а също така използването на шокова терапия. В един от случаите субектите били дозирани с LSD в продължение на 77 поредни дни с цел да се тестват ефектите от продължителното взаимодействие с наркотика. Теории на конспирацията изобилстват относно истинските цели на проекта, като някои твърдят, че тя е целяла да създаде зомбита убийци чрез умствен контрол и промиване на мозъка. Част от информацията за MKULTRA най-сетне била извадена на бял свят в началото на седемдесетте, когато новинарските емисии заговорели относно злоупотреба на властта от страна на ЦРУ, които довели до Комисия на конгреса. Проектът впоследствие бил затворен, но много хора твърдят че подобни програми на ЦРУ  съществуват и до днес.

Bay_of_pigs-320x40010. Заливът на прасетата
За чиста абсурдност, разхищение и низост малко проекти на ЦРУ могат да се сравняват с инвазията в Залива на прасетата през 1961-ва година. Планът бил един от първите и най-дръзки опити за сваляне на кубинския лидер Фидел Кастро, но също бил един от най-злочестно провалилите се. Той започнал през 1960-та, когато ЦРУ, упълномощено от президента, започнало да планира свалянето на кубинското правителство. В опит да премахнат всяка следа, която води към САЩ, атаката била извършена от армия от кубински изгнаници специално обучени от ЦРУ. След серия от отвличащи вниманието въздушни атаки на 17 април 1961-ва, група от превозващи войници амфибии дебаркирала на плажа на Залива на прасетата и започнали да разтоварват товара си – 1300 прокудени партизани. Планът бил да се срещнат на уговорено място с по-малка банда парашутисти, които да се приземят скоро след тяхното пристигане, но от самото начало планът бил неудачен. Като за начало, кубинското разузнаване вече знаело за планираната инвазия и веднага щом изгнаниците акостирали те били моментално подложени на атака. За да добавят проблеми лошото време, коралните рифове и кубинските блата бързо успели да вземат повечето от оборудването на атакуващите сили. Като цяло, по оценки, 2000 кубинци били убити по време на инвазията, докато над 100 души от партизанската армия били убити по време на сраженията. Останалите 1200 били хванати и затворени и по-късно някои от тях били екзекутирани по заповед на Кастро. Години по-късно останалите от атакуващите били разменени за 53 млн. долара в храна и медикаменти. Ефектът от Заливът на прасетата бил дългосрочен. Заради него няколко високопоставени американски служители подали оставка. На всичкото отгоре много хора все повече започнали да вярват в решимостта на кубинското правителство и загубили доверие в американската външна политика през следващите години.

Статията е превод, източник и снимки – toptenz.net.

Print Friendly, PDF & Email