През годините ЦРУ си спечели репутацията на най-влиятелната, сложна и ефективна правителствено-разузнавателна агенция на планетата. В същото време ЦРУ стана позната с невероятната си параноя и склонността си  да се захваща със скъпи, понякога нелегални, и откровено абсурдни проекти с цел да вземе надмощие в надпреварата. От котки шпиони до хипита медиуми, следващите примери са пет от най-странните шпионски програми на агенцията предложени и планирани през годините.

Acoustic Kitty
1. „Звуковото котенце”
Повечето хора не предполагат, че обикновената домашна котка може да е потенциален майстор на шпионажа, но ЦРУ със сигурност са си го мислели. През 60-те години на миналия век ЦРУ изхарчват 20 млн. долара за „Звукова котка”- топ-секретен проект, който използва котки като подслушващи устройства. Идеята на проекта бил да се вземе група от специално обучени котки с хирургически имплантирани микрофони, с вградени антени и батерии в техните опашки и след това да бъдат пуснати на свобода в близост до руското посолство. Идеята била, че една непретенциозна котка може да бъде способна да се разхожда около групи комунистически длъжностни лица и да слуша техните разговори, които биха могли да бъдат изпращани обратно до агентите, благодарение на сложното радио оборудване. Планът можел да бъде пуснат в действие, но първата изпратена котка била прегазена от такси преди да запише каквото и да е. И така операция „Звуково коте” била изоставена скоро след започването й.

mockinbird2. Операция „Присмехулник
Една от най-амбициозните и съвършено подли програми, стартирани някога от ЦРУ, била Операция Присмехулник- пропаганден проект, който бил осъществен в началото на 50-те години на миналия век. Проектът бил масивно начинание, в което участвали над 3 000 агенти на ЦРУ и сътрудници, които опитали да упражнят контрол върху свободната преса. Агентите давали на група репортери селектирана информация за да филтрират вида истории, които са достъпни за обществото. В апогея си програмата включвала журналисти пишещи за медии като New York Times, Newsweek, Time и други списания от този ранг, освен това се е твърдяло, че ЦРУ е имало влияние върху всички 25 най-важни вестника. Програмата имала голямо влияние и в чужбина, също така изпълнила голяма роля в промяната на общественото мнение и впоследствие допринесла за детронирането на президента на Гватемала. Операция присмехулник продължила да оказва голям ефект върху световните медии през целите 50-те години, но това приключило през 60-те, когато серия от публикации на разследващи журналисти изкарали програмата наяве.

Operation Gold3. Операция „Злато”
Една от най-дръзките разузнавателни операции по време на Студената война била Операция „Злато”, извършена през 1953 г. Тя била в сътрудничество между ЦРУ и британската служба МИ-6 и имала за цел да вникне и подслушва телефонните линии на съветските военни щабове в Източен Берлин. Това изискало да бъде конструиран масивен 450-метров тунел, който да пресече подземното телефонно трасе. Само подготовката отнела 6 месеца и включвала значителен обем от рискове и уловки. Когато проектът бил готов, ЦРУ грижовно записало 50 000 телефонни кореспонденции в течение на близо година. Къртица на британската агенция предупредила КГБ за Операция „Злато” преди тунелът да бъде напълно завършен и така съветските служби подавали фалшива информация по линията през цялото време. През 1956 г. комунистите нападнали тунела и го затворили веднъж завинаги. В края на краищата, операцията предизвикала много спорове за американските и британските разузнавателни общности.

Northwoods4. Операция Северни гори
В началото на 60-те година на миналия век, когато Студената война била в разгара си и страхът от комунизма бил неистов, един план наречен Операция „Северни гори” бил предложен от ЦРУ. Накратко, той изисквал правителството да извърши серия от насилствени теророристични актове в градове в САЩ, включително бомбени атентати, отвличания, бунтове и саботажи, за всичките, от които накрая да бъде обвинена Куба. Това щяло да подкрепи войната срещу комунизма и да доведе до евентуални военни операции, които да свалят Фидел Кастро от власт. Планът бил изработен и подписан от висши началници и представен на президента Джон Ф. Кенеди, който лично го отхвърлил и впоследствие планът бил категорично отказан. Четири години по-късно Операция „Северни гори” се разнесла като слух, но излязла наяве чак когато топ-секретни документи описващи плана станали публични през 1997 г. като част от освободените от правителството документи, свързани с убийството на Кенеди.
Pigeon
5. Проект „Гълъб”
Една от най-привидно нелепите военни програми на всички времена се случила по време на ВСВ, когато известният поведенчески психолог Б.Ф. Скинър бил нает от правителството да обучава гълъби, които да бъдат използвани за ракетна навигационна система. По това време Скинър бил познат като една от най-важните практикуващи личности в психологическата система, която използва награди и наказания като средство за контролиране на поведението. С тези идеи в съзнанието, Скинър сложил серия от специално обучени гълъби във вътрешната част на ракети. Камера в предната част на ракетата записвала нейния летателен път, който после бил прожектиран на екран, който гълъбът можел да види. Птиците били обучени да разпознават желаните мишени на ракетите и в случай, че ракетата се отклонила от курса си, гълъбите започвали да кълват екрана. Тази информация била изпращана до летателните контроли на оръжието, които задавали нови координати. Скинър бил финансиран с 25 000 долара, за да задвижи проекта си и той всъщност успял да постигне някои малки успехи с него. Правителствените служители никога не успели да преглътнат очевидно абсурдната програма и в крайна сметка тя била прекратена.
Статията е превод, източник и снимки – toptenz.net.
Очаквайте част II с още по-абсурдни проекти на най-голямата шпионска организация в света.

Print Friendly, PDF & Email