Обикновено хората възприемат кучетата като сладки домашни любимци, които са подходящи за забавление и игри. Но много често забравят, че от най-древни времена кучетата са били верни спътници на човека, а техните основни цели са били много по-практични – лов, защита от други животни и хора и пазене на дома.

За професионалистите от охранителния бранш напомняме, че макар и да не са упоменати изрично като забранени средства (чл. 25 от ЗЧОД), има тълкувания на контролния орган в лицето на дирекция „Охранителна полиция“ на ДНСП, с които кучетата не се определят като разрешено средство при охрана. Дали с това се нарушава забраната от чл. 25 „при осъществяването на дейността да въвеждат и използват методи или средства, които излагат на опасност живота и здравето на други лица“, оставяме на вашата преценка. SECURITY.BG  ще се радва да споделите мнението си на нашия портал.

В този материал са представени десет от породите кучета – опасни, но и полезни, и силни.

10. Немската овчарка 
Немската овчарка Немско овчарско куче е най-известната порода кучета, синоним на вярност към стопанина и семейството. Кучетата от породата са предпочитани за охрана на държавните граници, безценни помощници на органите на реда и незаменими пазители на семейното имущество.

Създатели на породата са Артур Майер и Макс фон Щефаниц. Средната тежина на немските овчарки е 35 кг, но за целите на граничната полиция и служба „Полиция“ се използват екземпляри със значително по-големи размери.

9. Кавказка овчарка

Кавказка Овчарка
Ушите на кавказката овчарка по стандарт подлежат на купиране, това е свързано с предназначението на тези кучета — пазачи на стада с овце от нападения на вълци. При встъпването в бой с хищниците най-уязвими се оказват именно ушите.

Кавказката овчарка е смело и решително куче, лоялно към господаря си и се държи агресивно към непознати като често дори може да прояви злоба, затова е трудно за подчинение.

Въпреки това, при достаточно упорство от страна на собственика, кучето успешно може да премине общия курс на дресировка, както и да бъде обучено да охранява стада с овце или друг добитък.

8. Доберман

ДоберманДоберманът е единствената порода куче, чиято насоченост е да бъде телохранител на своя стопанин. Интелигентен, лесно податлив на обучение, силен и ловък той живее с желанието да служи на човека. Пълен с енергия, весел и общителен той създава здрава връзка със своето човешко семейство и особено с “избрания” човек, който остава единствен за него за цял живот.

Доберманът съществува за да бъде до стопанина си, да се грижи за него и да пази неговия живот. Недоверчив е към други хора.

7. Ротвайлер

Ротвайлер Появата му издава самобитност, поведението му е самоуверено и смело, ротвайлерът има много стабилна, уравновесена нервна система, не се бои от по-едри противници, влиза в единоборство и се бори с настървение.

Има здрава захапка и силен боен дух. Използва се като полицейско куче и като надежден и предан домашен пазач. Ротвайлерите са забранени в някои американски щати и европейски страни.

6. Средноазиатска овчарка (Алабай)

Средноазиатска Овчарка (Алабай)Средноазиатската овчарка е предпазливо куче,което първо се привързва към стопанина си и след това към вещите си. Развъждана с цел да разрешава проблеми, средноазиатската овчарка,притежава независим характер,сила,смелост и отговорност.

Кучетата може да са големи,но са пъргави,понякога дори са описвани като котки в кучешка кожа. Със силния си териториален и защитен инстинкт кучетата от тази порода не са подходящи за начинаещи.

Прецизни и умни азиатките са подходящи за хора,които са лоялни и добри водачи. При тренирането кучето трябва да се третира с респект,за да се изгради силна връзка между животното и стопанина.

5. Мастиф

Мастифът има спокоен и добър характер, изключително предан и лоялен към стопанина си. За разлика от някои други породи при отглеждането си той не изисква голямо пространство и се чувства добре както в апартамент, така и на полето, въпреки това не бива да се забравя, че за него е здравословно да му се осигурява движение и упражнения.

Не изисква и пълното внимание на стопаните си, въпреки това обаче не обича да бъде оставян сам. Притежава огромна физическа сила и трябва да се помни, че понякога може да бъде трудно да бъде удържан на каишка.

4. Бултериер

Стафорширският бултериер е средно на ръст куче, набито, мускулесто с атлетични заложби. Притежава широка глава, оформени гръдни мускули, къса муцуна, тъмни кръгли очи, широка уста с „ножична“ захапка.

Ушите са малки, мускулите на челюстите добре изявени, а устните им показват склонност да не пускат. Стафорширският бултериер се среща в следите разцветки — черно, червено, пъстро, синьо, бежово и вариации от техните съчетания.

3. Дого Аржентино

Дого АржентиноМного издръжливи кучета, понасящи изключително добре горещия климат на Аржентина. Могат да бъдат използвани за пазачи. Привързани и любвеобилни към стопаните си, те са в състояние да сплашат непознати само с поглед.

Съжителстват добре с домашни животни като коне или крави и могат да бъдат опасни единствено за диви животни. Поради голямата си физическа сила и силен характер, се нуждаят от добро обучение.

2. Американски булдог

Американски БулдогТези кучета обикновено са приятелски настроени и весели.Имат близка връзка със собственика и семейството му и са нежни към малки деца.

Но в същото време те са развити в охранителните качества и инстинкта за превъзходство особено по отношение на кучетата.

Ето защо в ранна възраст трябва да бъдат възпитани послушни да се даде възможност да си играят и общуват с други кучета.

1. Американски питбул

Американски питбулЗа съжаление, често под питбул се разбира животното „American bully”. Tова животно е създадено нелегално в САЩ, с единствената цел да е „убиец” в също така нелегалните борби с кучета.

Животното е изключително силно и агресивно, както към други животни, така и към хора, включително стопаните. Според някои кинелози, дори, не е „куче“ (cannis familiaris), тъй като има примеси от диви животни.

Най-често се бърка с породите: American bulldog, Stafordshire terrier, Dogo argentino, Bullmastiff, Neapolitan mastiff и др., повечето, от които са много скъпи и редки кучета.

Източник – Lapichki.com

Print Friendly, PDF & Email