Zdr_Lekov

Здравко Леков

През близо 18-те години на работа като телохранител съм охранявал много и най-различни личности. Не съм ги броил, но са доста над 100. През това време един въпрос често е занимавал оскъдния ми ум. Въпросът за моралния избор на телохранителя…

Охранявайки различни влиятелни персони, ние телохранителите пазим идеите и действията им. Охраняваме реалността, която те създават. Защитаваме и гарантираме влиянието им върху съдбата на хората, било то добро или лошо (тема, която засегнах в „Ефектът на пеперудата и личната охрана“). Много често, превръщайки се в едни от най-доверените им хора, самите ние ставаме фактор при определяне на действията на своите „подопечни“ и научаваме и най-съкровените им тайни. Тайни, които могат да бъдат смущаващи и дори страшни. Тайни, които ние погребваме дълбоко в нас, следвайки неписания кодекс на телохранителя и задължението си да ги съхраняваме ревностно. А това наистина може да бъде тежък товар…

Но какъв е моралният избор, пред който понякога се налага да се изправим?  Дали пазим правилния човек и каква отговорност поемаме с това? Дали има хора, които не заслужават охрана и кой го решава? Дали ние телохранителите трябва да сме като докторите и да осигуряваме живота и здравето на клиентите си без да се вълнуваме от делата им? До колко трябва да сме безпристрастни и кога можем да отсъждаме?

Мисля, че тези въпроси са важни за хората от нашия бранш. Те със сигурност придават допълнителен смисъл и значение на работата ни.

250px-Paillot_de_Montalbert_Roustam_Raza_1806

Ростам Раза, личният телохронител на Наполеон, има изключителни заслуги за съхраняването на много руски православни храмове при похода на Наполеон към Москва

Разсъждавайки върху тази тема си мисля и за хората, осигурявали личната сигурност на различни диктатори и владетели през вековете, за мислите, които са ги спохождали, за решенията, които са вземали и влиянието, което са имали. Спомням си и за верния телохранител на Наполеон, Ростам Раза, мамелюк от арменски произход, по чието настояване са спасени от разграбване и унищожение редица православни храмове при навлизането на наполеоновите войски в Царска Русия.

При всички положения, изборът, пред който понякога се изправяме, със сигурност е товар, който не се носи лесно, и поставя на изпитание морала на телохранителя.

Трябва ли изкушението на доброто заплащане, споделеното влияние и авторитет, отразената известност и сила, които ние получаваме в замяна на своята работа, да замъглят преценката ни и да ни принудят да правим нещо, което не сме сигурни, че е правилно и морално?

Много въпроси, които не би могло да имат еднозначен отговор. При всички положения всеки телохранител ще намери своя ВИП и всеки ВИП ще купи своя телохранител. Със сигурност самото задаване на въпроса за моралния избор на телохранителя е важно и се явява и своеобразен отговор.

Аз за себе си съм открил отговора, но той, по всяка вероятност, устройва само мен. Какъв е вашият…?

 

Print Friendly, PDF & Email