Zdr_Lekov

Здравко Леков

Авторът на тази статия Здравко Леков е ръководител на звеното за лична охрана във VIP Security. Той има първи дан карате и е инструктор към Международната бодигард асоциация. Изкарал е курсове за леководолаз, по парашутизъм, стрелба, парамедицина, наблюдение и контранаблюдение, „Подчиняващи техники и специализиран ръкопашен бой“. Като бодигард е спасил живота на световната знаменитост, актрисата Скарлет Йохансон по време на снимките на филма „Другата Болейн“ през 2008 г. в Англия. Скарлет се запознава с българина през 2005 г., когато идва у нас за снимките на „Черната далия“. Пристига с дълбоки резерви към страната. И към охраната. Но във VIP Security така си свършват работата, че на изпроводяк Скарлет Йохансон иска среща с шефа на компанията Атанас Симеонов. На нея тя подписва договор VIP Security да я пази в цяла Европа.

Всеки опитен телохранител си изгражда с времето десетки дребни похвати и хитрини, които използва в работата си. Създава свой собствен стил на работа, уникален и неповторим. Това всъщност е и едно от нещата, което го прави наистина ценен. Разликата между опитния и неопитния телохранител се забелязва трудно от лаика, но веднага се набива на очи при професионалиста или изпечения престъпник. Това, за което говоря, по всяка вероятност няма да можете да научите в един курс, провеждан от теоретик или както им казвам „разказвачи“. Ако обаче попаднете на наистина препатил и обрулен от проблемите в тази професия инструктор, ще ви научи на доста от тези дребни хитрости, които ще ви помагат и ще направят работата ви по-успешна. Всъщност ако следваме максимата, че Дяволът е в детайлите, ще приемем и че точно тези незначителни на пръв поглед дреболии, са всъщност най-ценното, което един инструктор може да ви даде.

Телохранителят и преговорите – четете ТУК!

IMG_ (8)

При посещенията си в Европа мегазвездата Скарлет Йохансон се доверява изцяло на Здравко Леков

Като личен пример в тази посока ще дам една от многото дребни хитрости, които съм се научил да използвам – чадъра. На пръв поглед той не представлява нито средство за защита, нито за самозащита, като изключим дъжда. Не предизвиква негативни емоции и настроения у хората около вас, както би станало ако се разхождате с тонфа в ръка. Въпреки това с годините открих много и разнообразни начини да го използвам. Добре направеният чадър може да послужи като помощно средство при отбрана и самоотбрана. С него могат да се изпълняват доста болезнени удари и захвати, може да служи като инструмент, който да държи досадниците на разстояние от ВИП-а. Може да скрие клиента ви от любопитни очи, фотоапарати и летящи предмети. Чадърът всъщност е един от най-често използваните, наравно с фенера и огледалото за проверка за импровизирани взривни устройства, предмети от мен. Разбира се има и други неща и прийоми, които съм свикнал да употребявам, но би било досадно да започна да изброявам а и не това е тема на този материал.

Причината да седна да пиша в случая са моите размишления за истинската стойност на познанието в личната охрана и съответно неговите носители. Много често, когато зачета някоя статия или книжка за личната охрана, още с първите няколко абзаца, разбирам дали тя ще е стойностна за мен. Разбирам дали наистина пише човек, врял и кипял в занаята, или авторът й просто е чел повечко литература и е гледал достатъчно филми по темата. Разбирам дали ще науча нещо уникално и интересно или просто ще добия представа за уменията на някой да преразказва. Винаги съм търсил в курсовете и обученията, които съм преминавал, в разговорите, които съм провеждал с колеги, точно това уникално познание, което само един опитен телохранител може да ми даде и което всъщност е ценното. Без да се впускам в повече разсъждения по темата ще цитирам един от менторите си, Барон Джеймс Касълшорт, който ми е казвал: „Няма как девица да те учи на секс, колкото и книжки да е прочела“.

Ефектът на пеперудата и личната охрана – четете ТУК!

Разбира се, когато става въпрос за придобиване на знание не трябва да забравяме и готовността на човек да го приеме. Не случайно мъдрите са казали, че учителят се появява тогава, когато ученикът е готов за него. Няма начин човек да получи познание без да е готов за това. А готовността да учиш ти дава възможността да го намираш във всяка житейска ситуация и от всеки срещнат човек. Винаги си го припомням, когато се взема на сериозно и си помисля, че знам много. Знанието никога не е достатъчно много и човек трябва постоянно да подържа жаждата си за него. В противен случай спира развитието си и се превръща в „разказвач“. Предполагам, че всеки от нас, рано или късно става такъв, но колкото по късно толкова по-добре.

530209_428643220505217_1883732554_n

Холандската принцеса Лаурентин няма никакви притеснения за сигурността си в обкръжението на Здравко Леков

В заключение ако мога да си позволя да дам съвет на хората, търсещи стойностно познание за личната охрана, той е да го търсят от опитни и изпробвали всичко в работата си телохранители. Да търсят познанието, което е изстрадано. Да търсят ежедневно и настоятелно. Да подлагат на съмнение, да изпитват и да размишляват. Да не приемат всичко за чиста монета. И знам, че когато намерят това познание, ще разберат, че са го открили. И може би ще добавят към него…

Стремежът към това познание наистина би било като един разтворен чадър, който ще ги предпазва от провали и неуспехи в професията и ще им помага да бъдат добри телохранители.

Езикът на тялото на добрия телохранител – четете ТУК!

Print Friendly, PDF & Email