10276486454_71bd381691_z
Много пъти сме писали за бъдещото на авиацията – безпилотните самолети, наречени „дронове”. Почти всеки е виждал и знае какво представляват. Но малко хора са чували, че освен въздуха, безпилотните дронове започнаха да превземат и водата. В настоящата статия ще ви запознаем с така наречените „подводни дронове”. Тези машини могат да бъдат разделени на два основни типа – с дистанционно управление, които се контролират от хора и автономни роботи, които не се нуждаят от непрекъснат пряк човешки контрол.

Най-новият и може би модерен подобен робот е изобретеният от Университета в Хавай  Unmanned Port Security Vessel (UPSV). Основното му предназначение е да прави карти на различните пристанища в реално време. Така, в случай на цунами, ураган или терористично нападение, дронът ще може да предава кадри и да показва на екипите  какво е положението в пристанището, за да бъде възобновено то най-бързо. Благодарение на UPSV се пести време, защото не се налага изчакването на специални екипи, както и човешки ресурс.
10276692533_2f922fd16c_z

Редица от тези роботи могат да патрулира във и около пристанища и плажове 24 часа в денонощието. Те непрекъснато следят и картографират морското дъно, като предупреждават за опасности. Освен това UPSV засича, анализира и алармира ако водата стане твърде замърсена, или се излее опасна химическа съставка в нея. Дронът може да прави снимки и видео с висока резолюция под и над вода. По този начин той дава изключително много информация на спасителните екипи в случай на голяма авария или инцидент. Още преди да са пристигнали спасителните екипи, ги информира за състоянието на водата, на самото пристанище, дъното, къде са опасностите, къде има хора в беда, отломки и много други. Според създателите му роботът може да влезе в ползва навсякъде по света и да помогне много за морската безопасност и охрана.

Той все още не се разпространява на пазара, но е подкрепен от Battelle, една от най-големите световни компании за проучване, изобретяване и развитие на нови технологии и продукти. Компанията се е наела да помогне с развитието и маркетинга на уникалния робот с надеждата проектът да успее, да се разпространи из другите държави и това да стане важна част от икономиката на Хавай. Според изобретателите роботът няма да бъде евтин и ще струва над 30 000 долара, но все пак той ще е по-изгоден, защото чрез него ще бъдат спестени много други разходи. Цената обаче все още не е ясна, защото дронът е в тестов период от 1 година. UPSV е част от мащабна програма на Университета в Хавай, която се надява да генерира 1 млрд. долара приходи, които да отидат за научни изследвания на островите.

Интересна и подробна презентация за проекта можете да видите тук:
http://www.stevens.edu/csr/fileadmin/csr/MIREES_Mtg_2012/bingham_upsv_cimes_2012_v1.pdf

Друг интересен подобен дрон е Aqua Drone, изобретен от компанията VITO. Той има подобни характеристики на UPSV. Умее да картографира в 4D, но не е предназначен за пристанищна сигурност, а по-скоро за следене за екологични катастрофи. Той е по-използваем в сладководните басейни, реките и кротките крайбрежни райони. Работи непрекъснато и определя състава и годността на водата, както и представя информация какво се случва около нея и под нея. Предназначен е предимно за химическата промишленост, изследователските центрове, екипи, които следят качеството на водата, както и всякакви екологични държавни и частни служби. Aqua Drone е перфектният спомагателен уред на земния контрол, защото може непрекъснато да бъде във водата, да ходи там, където хората не могат и да дава информация в реално време.
AquaDrone

Разбира се, морските дронове се използват не само за мирни цели. Американският флот непрекъснато разработва различни военни дронове, които биха могли да бъдат от ползва по време на конфликти. Пример за това е малкия дрон Remus, снабден с 3 дълги крака, който е специализиран в намирането и обезвреждането на подводни мини. Уникалното при него е, че той е способен да сканира 1 квадратна миля за мини само за 16 минути. Същата тази работа би отнела на екип от обикновени водолази около 21 дни.

Правителствата на големите морски сили се опитват да разработват и все по-добри и надеждни автономни подводници. Успешни опити за подобна техника вече има, но те не са перфектни и сензорите им не са в състояние да дадат достатъчно информация за взимане на спешно решение. Например ако една подобна подводница се натъкне на пиратски или контрабанден кораб, тя няма как да го потопи, защото не се знае колко невинни пътници или пленници има на борда. Освен това голям проблем е трудната комуникация между центъра и автономната подводница, заради огромното разстояние, количеството вода, дълбочината и различните смущения. От флота на САЩ обаче обещават скоро да решат този проблем и до 2017 г. да създадат дрон, който да може да пребивава до 70 дни във водата и да извършва много повече от една задача.

Print Friendly, PDF & Email