borderfence
Виртуалната ограда представлява уникална охранителна система от последно поколение и най-високо ниво за сигурност. Невероятното при нея е, че тя е почти несъществуваща физически на повърхността и никой крадец не би могъл да разбере, че разполагате с толкова сложна система. Виртуалната ограда представлява десетки сензорни кабели, намиращи се под земята, и скрити камери. В момента, в който някой стъпи на оградения периметър, оградата подава сигнал за предупреждение в мониторинг центъра, а камерите започват да следят обекта, без той да подозира това. Системата може да бъде дори още по-сложна и интелигентна и в случай на опасност къщата (например) сама да се заключва и спуска бронирани прозорци, да сигнализира на полицията и т.н, и т.н. Виртуалната ограда се използва за максимални нива на защита, при военни или важни държавни обекти (атомни централи и т.н), а и за „цивилно“ ползване от богати хора и звезди, които не искат да бъдат притеснявани в дома си. Това е една от най-добрите системи за сигурност, създавани някога, а цената й започва от скромните 100 000 долара.
fence4

Съществуват много видове подобни огради. Комбинациите и възможностите са стотици в зависимост от нуждите. Някои подобни огради, например, представляват сложна система от термални камери за сигурност, софтуер за интелигентен видеоанализ и десетки други сензори. Оградата е така направена, че буквално нищо да не може да премине през дадена територия без да се съобщи на мониторинг центъра. В същото време нивото на фалшиви аларми, предизвикани от преминаването на дребни животни, подухването на вятър и т.н., са сведени до минимум. Виртуалната ограда позволява наблюдаването и пазенето на огромни територии без голямо човешко присъствие. Сензорите оповестяват, в случай на нарушение, на мониторинг центъра, а от там се изпраща охрана, която да провери какво се случва.

Според експертите виртуалната ограда е най-доброто и надеждно решение за периметрова охрана, предлагащо се на пазара днес. През 2011-та година САЩ започват изграждането на подобна мащабна ограда на границата между Мексико и щата Аризона. За проекта са отделени 1 млрд. долара, но бързо става ясно, че той е твърде скъп, въпреки доказаните си качества. Изградени са „едва” около 80 км, а за останалите около 465 км са използвани конвенционални мерки за наблюдение и сигурност – подвижни камери, дронове и други. Най-добрата комбинация обаче е, когато виртуалната ограда се съчетае именно с подобна техника, точно както става в Бразилия няколко години по-късно.
da102dd344608e5434fbe5d64f66

Най-пресен и мащабен пример за реализирането на подобен вид охранителни мярка е в Бразилия. През май месец тази година бразилските власти официално обявиха, че започват изграждането на виртуална ограда по границите на държавата. Те са толкова обширни, а теренът им е толкова неблагоприятен, че се оказва, че това е единственото решение да бъдат опазени. По план ще се изградят 16 хил. километра подобна ограда срещу набезите на нелегалните имигранти и трафикантите. Изграждането на най-мащабната интегрирана система за мониторинг в света ще отнеме близо 10 години и ще струва на Бразилия над 13 милиарда долара. Цялата система ще включва хиляди сензори, подземни кабели, сателити, мониторинг центрове, дронове и специални военни екипи, които ще следят за опазването на границата.  Първата част от съоръжението ще бъде изградена между границата с Боливия и Парагвай, заради големия проблем с вноса на наркотици и контрабандни стоки. Любопитно е, че едва 20% от територията, която виртуалната ограда ще покрие е достъпна за човешки крак – повечето са големи реки, блата или тропически гори, опасни, но любими канали за контрабандистите.

В частните VIP домове виртуалната ограда също е популярна, но разбира се, не толкова сложна. Тя включва в себе си почти всички технологии за сигурност – видеонаблюдение, аларми, сензори, мониторинг, жива охрана. И всички те работят в синхрон като едно цяло. Именно за това пробиването и незабелязаното проникване в област, обградена от виртуална ограда, става мисия невъзможна.

Print Friendly, PDF & Email