Настоящата статия цели кратко и схематичнода обясни какво  предствлява цялостната система за видеонаблюдение – откъде произхожда, за какво се използва, кои са нейните основни компоненти.

Колкото и да е странно, първата система за видеонаблюдение е инсталирана в нацистка Германия през 1942 г. от Siemens AG. Тя е дело на немския инженер Валтер Брух. Системата е предназначена да следи изпитателното изстрелване на немските ракети V-2. Както можете да се досетите, видеонаблюдението става популярно и се развива най-много в САЩ след 1949 г. Първите системи за видеоконтрол са били прости и са нямали днешните компоненти. Все още е нямало компютри и записващи устройства,  затова са изисквали постоянно следене от персонал и видеонаблюдението е било рядко и скъпо. Първите опити за инсталиране на охранителни камери за целта и вида, в който ги познаваме днес, са през 70-те години на миналия век. През 1973 г. управата на Ню Йорк инсталира камери на „Таймс Скуеър“ с цел да се намали престъпноста в района. От тогава правителството на САЩ разбира, че се оказва много по-лесно и евтино да се инсталират камери за видеонаблюдение в районите със засилена престъпност, отколкото да се увеличи броят на полицаите в страната. И видеонаблюдението в Америка става масово.

Днес системите за видеонаблюдение се използват за много неща.
На първо място и най-важно, разбира се, е като превантивна мярка срещу престъпността. Според някои статистики инсталирането на охранителни камери намалява престъпността с около 10% като цяло. Тази цифра е сравнителна малка, защото има места, на които видеонаблюдението е изключително неефективно, но на други е точно обратното. Например, доказано е, че наличието на камери в различните паркове в градовете намалява престъпността в тях с около 50% – убийства, изнасилвания, вандализъм и т.н. При наличието на камери във и около публичния транспорт пък, престъпленията там намаляват с около 23%. Точни статистики обаче не могат да се дадат, защото факторите са много, едно само е сигурно – при всички случаи, независимо с колко, престъпленията в наблюдаваните зони значително намаляват. Освен това камерите за видеоконтрол служат като основен инструмент за справяне с тероризма по света. Те се използват от правителствата за проследяване и сканиране на опасни личности. Все още обаче има големи юридически спорове кога кадрите от охранителните камери са годни за доказателство пред съда и кога не. Според някои експерти ако не беше видеонаблюдението, в момента светът щеше да е много по-кърваво място, а атентатите щяха да са всекидневие.
CCTVdiagram
Въпреки че САЩ води по брой инсталирани камери, Великобритания е страната с най-много камери на глава от населението – според статистики на едно от най-елитните списания за видеонаблюдение, на Острова има около 1.9 милиона камери, тоест по една камера на всеки 32 човека. А според  друго любопитно изследване в нормален ден, в голям град, един англичанин бива заснеман от около 70 камери! Ироничен случай е, че един от площадите в страната, на който има най-много камери, се казва „Джордж Оруел”. Това е авторът на най-известната антиутопична книга – „1984”, и човекът измислил „Биг Брадър” (не предаването, а фикционален диктатор, всъщност самото наличие на подобно предаване също е иронично за хората, чели книгата). В романа наблюдението е основно средство на правителството  да пороби населението, да го лиши от лично пространство и каквато и да е свобода и интимност.

Освен за стандартното – противодействие на световния тероризъм, следене, идентификация, предпазна мярка против крадци и престъпници на почти всички големи търговски обекти, камерите за видеонаблюдение се използват и за други предназначения. Макар в България от сравнително скоро да има камери по пътищата, в Западните държави те са хиляди и са основен инсрумент за справяне с нарушаването на пътните правила и предпазването от катастрофи. Камери се използват за индустриални цели – наблюдение на опасни товари и в зони, опасни за човешкото здраве, измерване на температурата, използват се за следене за пожари, за контрол на превози, за следене на работата от страна на работодателя, контрол на качеството в различни кухни  и много, много други.

Именно затова е много важно, преди да бъде инсталирана системата за видеонаблюдение, да се прецени точно за какво е нужна тя. Има изключително много различни видове камери и технологии, и всяка от тях е подходяща за различни цели, места и функции. Затова е задължително когато се инсталира подобна система специалист да извърши охранително обследване на обекта, за да проектира индивидуална система, според нуждите на клиента. Инсталирането и проектирането на система за видеонаблюдение не е проста работа. Ако не е била предварително замислена в плана при строежа на сградата, обикновено трябва да се прокарват и свързват трасета с кабели. За това често са нужни отделни проекти и лицензи (при по-голяма система). След това трябва внимателно да се подбере вида и модела на самата камера, вида на захранващите и сигналните кабели, условията при които ще работи камерата, скоростта на запис и възпроизвеждане, начина по който ще се съхраняват данните, вида на DVR системата, резолюцията,  и много, много други фактори. При по-големите обекти, където за изграждане на система за видеонаблюдение се дават стотици хиляди, когато се монтира подобна система най-важно е самото й планиране. За да е системата реално ефективна участват цял екип от експерти – електротехници, строителни инженери, оптици, IT специалисти, хора с познания по оптика и фотография както и експерти, които разбират и следят пазара и новостите в сферата на видеонаблюдение. Без наличието на подобни експерти, които професионално да изготвят система съобразена с нуждите на обекта и целите на видеонаблюдението, дори най-скъпата технология става напълно безсмислена.

Самото видеонаблюдение има няколко основни компонента:

1. Камера – тук има огромен набор от възможности и десетки видове камери, създадени за различни места и различни цели. Има статични камери за видеонаблюдение, сензорни камери, камери с вграден интелигентен видеоанализ, куполни камери, скрити камери и много друго. Обикновено характеристиките, по които се разделят, са следните – качество на нощно виждане, разделителна способност, фокусно разстояние, способност за зуумване и други. Разделителната способност е най-важният елемент – колкото по-голяма е тя, толкова по-ясна картина с повече детайли дава камерата. От фокусното разстояние пък зависи колко голяма зона може да се наблюдава от камерата. При голямо фокусно разстояние камерата ще има по-малко видимост, но с повече детайли и обратното.
1360239988_480128790_2-Pictures-of--Cctv-4-camera-dvr-brand-new-Diy-kit-R5499
2. Записващо устройство – компютър или професионално записващо устройство (DVR). Хардуерът, който преработва получената картина, записва я и я съхранява. Цифровият видео рекордер преобразува аналоговия сигнал на камерата и го преработва в цифров, след това го компресира в определен видеоформат и го записва върху харддиск. DVR-те също имат няколко основни характеристики. На първо място това е броят канали, тоест колко видеокамери могат да бъдат свързани към него. Това е четен брой, обикновено започващ от 4 нагоре. След това от значение е броят на кадри в секунда (FPS), компресия и други. Основните предимства на DVR-а са, че прави системата за видеонаблюдение много по-функционална  – дистанционно управление на камерите, наблюдение през интернет, по-добро качество на картината, малки размери на съхранение на файла и други.
PSS_Remote_View_large
3. Софтуер – при наличието на високотехнологичен хардуер, работата с него става невъзможна без наличието на специални програми. Благодарение на софтуера става свързването на камерата с DVR-a, управлението,  записа, прегледа на кадрите, различните настройки, използването на записаните файлове и много други.
4. Захранаващ блок  – защото  цялата тази система трябва да черпи ток от някъде. Характеристики на захранващия блок са напражението, максималният ток, способността да филтрира смущенията и да не пречи на камерите да работят, работната температура и други.
5. Спомагателни компоненти – освен основните компоненти системата за видеонаблюдение включва и кабели, обективи, букси, конектори, адаптори, микрофони, предпазители (протектори), прожектори и други.

Изграждането на системи за видеонаблюдение , освен бизнес за милиарди, днес нещо сложно, с което могат да се занимават единствено професионалисти.  В тази сфера има много различни фактори, огромен брой от компоненти, въпросителни, технологии и изисквания.

Print Friendly, PDF & Email