Видеонаблюдението е може би най-разпространеният и един от най-ефикасните методи за охрана и сигурност. В световен мащаб това е технологията за сигурност, за която се дават най-много пари. Тя се използва за много функции– превенция срещу престъпността, в някои случаи като доказателствен материал пред съда, система за следене и контрол, наблюдение на опасни товари и други, следене на трафика и т.н, и т.н. Но знаехте ли, че видеонаблюдението се използва и за създаването на изкуство? Изкуството с видеонаблюдение  често разчита на спонтанността и на непринудеността на ситуацията. Чрез това изкуство се правят интересни късометражни филми, снимки, картини и много, много други. Именно тук може би се съчетава най-много технологията с изкуството. В повече други изкуства технологията идва заради нуждата от създаване на изкуство, а в случая е точно обратното.

1. Google Street View 

Самата функция на Google нагледно показа на света колко интересно може да бъде видеонаблюдението. Кой от вас не е видял улицата си след като това стана достъпно и за България? Кой не е прекарал часове в разглеждане на десетки градове и места по цял свят? Това е пътуване до безкрайно много дестинации само с едно щракване на бутона и седейки пред компютъра. Безброй малки улички, хора, сгради, природни забележителности, интересни, страшни и комични ситуации, заснети от камерите на Google. Ако това не ви е достатъчно да се нарече изкуство, нека дам по-конкретен пример. За първи път Google Street View става обект на изразяване на изкуство на 3 май 2008 г. Тогава артистите Робин Хаулет и Бен Кинсли организирили специално представление в квартал Питсбърг (САЩ) в деня в който са били посетени от колите на Google. Те организират голямо количество от статисти и актьори и заедно изнасят улично представление включващо маратон, парад, пожарникарска акция, спасяване на котка, борба с мечове и много други забавни неща. Всичко това може да бъде видяно и днес в картите на Google. 2. The Surveillance Camera Players (SCP)

SCP са група от артисти, които са новатори в изкуството с видеонаблюдение. Започват работа още през далечната 1996-та година. Идеята им е проста. Отиват на оживени обществени места, където има видеонаблюдение и започват да „разиграват“ различни известни произведения. Правят различни инсценировки, етюди и т.н. Важна е реакцията на хората. Подвизават се в Ню Йорк и са правили подобни „филми“ в забележителности на града като „Таймс Скуеър“ и други. Разигравали са известни произведения като „Гарванът“ на По, „1984“ и „Фермата за животни“ на Джордж Оруел. Основната им цел е да направят публичен спектакъл, който да накара хората да се замислят каква роля играе видеонаблюдението в живота им. Играят наистина откачени и често хумористични скечове. Изнасяли са представления в Англия, Австралия, Италия, Испания и други. Техни клонове има в държави като Литва, Италия, Швеция и Турция. 3. Архитектурно изкуство чрез видеонаблюдение Abundance Хората, които се занимават с това изкуство, инсталират камери за видеонаблюдение около някоя по-интересна и оживена сграда и записват всичко – минувачи, коли и т.н. Системата за наблюдение е свързана с друга система, която отразява цялото това движение и го изразява по някакъв начин, например, на голям екран или с много осветителна тела.  Така всичко става спонтанно и с неясен резултат, самите хора, без да искат, създават „картина“. Изкуството е меко казано странно и абстрактно. Пример за това е „картината“ Камил Ънтербек, която създава през 2007 г. на купола на кметството на град  Сан Хосе в Калифорния. Тя е завита с платно, а около нея има система за наблюдение. Движението на пешеходците около самата сграда изрисува, благодарение на прожектори и светодиоди, „картина“ върху платното, която непрекъснато се променя. Има много други подобни проекти. Пример е френската група „Hehe“, която пък, благодарение на камера, която засича минувачите, прави осветлението на едно мостче в Люксембург да свети само когото на него има пешеходец със светлини в такт с човека. 4. Sousveillance

Спорно е дали това е „изкуство“, но е достатъчно интересно, за да попадне тук. Sousveillance  е измислен английски израз, който означава „обратно наблюдение“. Тоест наблюдаваният обект става субект. Малко е объркващо, но всъщност става така, че човекът, който уж е наблюдават от камерите, носи друга камера и също записва. Пример за това явление е една случка в която доброволец се държи подозрително пред видеокамери, за да го помислят за терорист. След това идват полицаи и го задържат, а той записва всичко. Така се доказва, че всички биват наблюдавани и се заснема реакцията на органите на реда. На практика това означава да записваш докато те записват и така да избягаш от видеоконтрола. 5. Фотография и късометражни филми 82-640x426 Най-стандартният начин за използването на видеонаблюдението като изкуство. По света има милиони интересни видеа и снимки направени с камери за видеонаблюдение. Кадри и случки, които никога нямаше да бъдат видени ако не бяха камерите. Спонтанни моменти, невероятни изпълнения и какво ли още не. Някои от най-интересните и нестандартни неща направени някога са записани именно, буквално „без да искаш“. Такъв пример е една компилация от кадри по пътищата на Русия, която циркулира от скоро в интернет и буквално трогна всички, а нима това не е някакъв вид изкуство?

Print Friendly, PDF & Email